De la IPJ

EVENIMENTE RUTIERE

La data de 19 aprilie a.c., în jurul orei 09.15, pe Bulevardul Marea Unire, din municipiul Galați, s-a produs un incident rutier în care au fost implicate trei autoturisme și, în urma căruia, au rezultat doar pagube materiale. 
La fața locului, conducătorii auto implicați în incident au fost testați alcoolscop, în cazul unuia dintre ei, un bărbat, de 48 de ani, valoarea înregistrată fiind de 1,40 mg/l alcool pur în aerul expirat. Acesta a fost condus la spital, în vederea prelevării de mostre biologice și a stabilirii alcoolemiei, iar polițiștii au întocmit dosar penal pentru infracțiunea de conducere a unui vehicul sub influența alcoolului.

La data de 19 aprilie a.c., în jurul orei 14.35, la intersecția dintre D.N. 2B și D.N. 25 s-a produs un accident rutier soldat cu rănirea unei persoane.
Din primele verificări, polițiștii au stabilit că în accident au fost implicate un autoturism și o autoutilitară cu remorcă, care ar fi intrat în impact lateral. A rezultat avarierea ambelor autovehicule, precum și rănirea unei femei, pasager în autoturism, care a fost transportată la spital pentru îngrijiri medicale.
În cauză, polițiștii au întocmit dosar penal sub aspectul comiterii infracțiunii de vătămare corporală din culpă.

În aceeași zi, în jurul orei 17.15, polițiștii din cadrul Poliției Orașului Berești au fost sesizați despre producerea unui accident rutier, pe D.J. 242, în afara localității Umbrărești, soldat cu rănirea unei persoane.
Din primele verificări, a rezultat că  în accident au fost implicate două autoturisme conduse de doi bărbați, de 76, respectiv 47 de ani, care, circulând din sensuri opuse, au intrat în coliziune.   
În urma impactului, bărbatul de 76 de ani a suferit mai multe leziuni, fiind transportat la spital, pentru îngrijiri medicale.
Și în acest caz, polițiștii au întocmit dosar penal pentru infracțiunea de vătămare corporală din culpă.

REȚINUT PENTRU TÂLHĂRIE, PROXENETISM ȘI LOVIRE SAU ALTE VIOLENȚE

La data de 19 aprilie a.c., polițiștii Secției 2 poliție Galați au depistat și reținut un bărbat, de 26 de ani, din municipiul Galați, bănuit de comiterea infracțiunilor de tâlhărie, proxenetism și lovire sau alte violențe.
Din cercetări, a reieșit că, în seara zilei de 18.04.2022, în jurul orei 22.30, în timp ce se afla într-un apartament dintr-un bloc, din municipiul Galați, folosind violența, acesta ar fi deposedat un alt bărbat, de suma de 1 000 de lei. De asemenea, s-a stabilit că, în perioada 16-18.04.2022, acesta ar fi constrâns o femeie, de 28 de ani, să practice prostituția, iar când aceasta a refuzat ar fi exercitat acte de violență asupra ei. Totodată, bărbatul este bănuit că ar fi înlesnit și unei minore, de 17 ani, practicarea prostituției.
În cauză, polițiștii au întocmit dosar penal pentru comiterea infracțiunilor de tâlhărie, proxenetism și lovire sau alte violențe și au reținut persoana în cauză, pentru 24 de ore, urmând să o prezinte Parchetului de pe lângă Judecătoria Galați, în vederea dispunerii unei măsuri preventive.

CERCETAȚI PENTRU TRAFIC DE PERSOANE ȘI SPĂLARE A BANILOR

La data de 20 aprilie a.c., polițiștii Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Galați, împreună cu procurorii D.I.I.C.O.T. – S.T. Galați, au efectuat 6 percheziții domiciliare, în județul Galați, într-o cauză vizând comiterea infracțiunilor de trafic de persoane și spălarea banilor.
Simultan, pe teritoriul Olandei, în baza unui ordin european de anchetă emis de procurorii D.I.I.C.O.T. – S.T. Galați și transmis prin intermediul EUROJUST, au fost efectuate 2 percheziții domiciliare, precum și audieri de persoane privind activitatea aceleiași grupări infracționale, la activități participând doi polițiști din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Galați.

În cauză, s-a reținut că două persoane, din județul Galați, ar fi recrutat, utilizând metoda „Loverboy”, patru persoane vătămate, cu posibilități materiale precare sau din familii destrămate și, ulterior, le-ar fi transportat în afara țării, cu scopul de a le exploata sexual pe teritoriul Spaniei, Italiei, Belgiei, Marii Britanii, Germaniei și Olandei.

Odată ajunse în țările de destinație, persoanele vătămate ar fi fost determinate să practice prostituția, fiindu-le reținute documentele de identitate. Persoanele vătămate ar fi fost cazate în imobile deţinute de membrii grupării sau închiriate în acest scop și, în măsura în care refuzau să continue activitatea, ar fi fost lovite și amenințate, creându-li-se, astfel, o stare de temere pentru a le menține în starea de exploatare.

Sumele de bani obținute din exploatarea persoanelor vătămate ar fi fost, ulterior, însușite de persoanele bănuite și investite, prin intermediul unor persoane apropiate, în imobile, autoturisme și diverse alte bunuri și activități.

Acționând în această modalitate, cei în cauză ar fi obținut aproximativ 735.000 de euro.

În urma perchezițiilor efectuate pe teritoriul României și Olandei, au fost descoperite și ridicate, în vederea continuării cercetărilor, 13 biciclete, diverse modele, despre care există suspiciunea că ar fi fost sustrase din Olanda, 2 pistoale, dintre care unul letal, precum și 2.000 de euro.

Totodată, a fost dispus sechestrul asigurător asupra a două autoturisme de lux, în valoare de aproximativ 60.000 de euro.
Acțiunea comună a beneficiat de sprijinul analiștilor din cadrul EUROPOL care a asigurat și schimbul de informații. De asemenea, EUROJUST a organizat un centru de coordonare pentru ziua comună de acțiune.

În urma activităților desfășurate, la data de 20 aprilie a.c., procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Serviciul Teritorial Galați au dispus reținerea, pentru 24 de ore, a două persoane, cercetate pentru trafic de persoane, în formă continuată și instigare la spălarea banilor, în formă continuată.

De asemenea, a fost dispus controlul judiciar, pentru 60 de zile, față de a treia persoană, cercetată sub aspectul săvârșirii infracțiunii de spălare a banilor, în formă continuată.

În cursul zilei de astăzi, persoanele bănuite urmează să fie prezentate Tribunalului Galați, cu propunere de arestare preventivă, pentru 30 de zile.

Acțiunea a beneficiat de sprijinul Inspectoratului de Poliție Județean Galați, al luptătorilor din cadrul Serviciului pentru Acțiuni Speciale, precum și al jandarmilor din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Județean Galați.

Suportul de specialitate a fost asigurat de către Direcția Operațiuni Speciale.

%d bloggers like this: