Sfântul Andrei de Vasile GHIOCA

Cu o veche traditie la romani, numele Andrei, provine de la numele grecesc Andreas, atestat in epoca greco-romana. Numele grecesc, patruns in latina (sub forma Andreas sau Andrea) si chiar in ebraica, s-a raspandit rapid in lumea crestina datorita unuia dintre cei 12 apostoli ai lui Iisus Hristos, Sfantul Apostol Andrei, praznuit in fiecare an in 30 noiembrie. Una dintre cele mai importante personalitati cu acest nume din cultura romana si, totodata, din istoria Bisericii Ortodoxe romane, este Mitropolitul Transilvaniei Andrei Saguna. Militant pentru drepturile ortodocsilor si ale romanilor din Transilvania, fondator al Gimnaziului Romanesc de la Brasov (1851) si membru de onoare al Academiei Romane, Andrei Saguna (Anastasie, pe numele de botez) s-a nascut pe 20 ianuarie 1808, in nordul Ungariei, din parinti aromani.

Botezat catolic, Andrei Saguna a trecut la ortodoxie in 1826. A studiat filosofia si dreptul la Budapesta, apoi teologia la Varset (Voivodina, Serbia). A intrat in monahism in 1833, primind numele Andrei. La scurt timp dupa aceea, a fost hirotonit ierodiacon si ieromonah. Timp de 13 ani, a slujit in Biserica Ortodoxa a Serbiei. In anul 1846, dupa moartea episcopului Vasile Moga, primul episcop roman de la Sibiu, Andrei Saguna a fost numit vicar general al Episcopiei de la Sibiu. Ajuns episcop, Andrei Saguna s-a implicat in miscarea revolutionara a romanilor transilvaneni, fiind presedinte al Marii Adunari Nationale de la Blaj (mai 1848), care l-a ales in fruntea delegatiei ce a plecat la Viena pentru a apara interesele Transilvaniei.
Inainte de a deveni mitropolit, Andrei Saguna s-a luptat pentru restaurarea vechii Mitropolii Ortodoxe a Transilvaniei, desfiintata in 1701. Dupa ce a obtinut reinfiintarea Mitropoliei de la Imparatul Franz Josef, Andrei Saguna si-a propus intocmirea unei legi dupa care sa se conduca Biserica autonoma romana a Transilvaniei. Astfel a luat nastere Statutul Organic al Bisericii Ortodoxe Romane din Transilvania, statut pe care se bazeaza toate reglementarile actuale din Biserica Ortodoxa Romana. Mitropolitul Andrei Saguna a luptat neobosit si pentru luminarea poporului prin cultura. A infiintat peste 400 de scoli elementare in Arhiepiscopia Sibiului si s-a ingrijit de toate cele necesare pentru functionarea scolilor. Elevilor lipsiti de mijloace financiare, Mitropolitul Andrei Saguna le-a dat sansa sa-si continue studiile, acordandu-le burse. Prin activitatea sa, Andrei Saguna a devenit cel mai de seama ierarh din istoria Bisericii Ortodoxe din Transilvania. In 2011, Mitropolitul Andrei Saguna a fost canonizat de catre Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane, fiind sarbatorit pe 30 noiembrie.

%d blogeri au apreciat: