De la SENAT

Comunicat de presă

La data de 11 octombrie a.c., Comisia pentru politică externă a Senatului României,  condusă de senatorul Titus Corlățean, a avut o întrevedere cu dr. Nachman Shai, ministrul pentru Diaspora al Statului Israel.
La întrevedere au fost prezenți, din partea română, vicepreședintele Comisiei pentru politică externă, senatoarea Roberta Anastase, secretarul Comisiei pentru politică externă,  senatorul  Cristian Bordei, senatorul Alexandru Răzvan Cuc, membru al Comisiei pentru politică externă, precum și  deputatul Alexandru Rafila, vicepreședintele Grupului parlamentar de prietenie România – Israel.
Delegația israeliană l-a inclus și pe E.S. David Saranga, ambasadorul Statului Israel la București.
În cadrul întâlnirii au fost abordate o serie de dosare importante pentru relația bilaterală, relație cu conținut strategic, precum și dosare importante aflate pe agenda internațională.
Cei doi oficiali au pus în evidență valoarea deosebită pe care o reprezintă, ca punte de legătură între cele două țări, comunitatea evreiască din România, respectiv evreii israelieni originari din România, precum și importanța prezervării patrimoniului cultural, din această perspectivă.
Un punct distinct în cadrul întrevederii l-a constituit necesitatea continuării eforturilor și cooperării în plan internațional și mai ales european pentru combaterea antisemitismului și a tentațiilor de resuscitare a unor mesaje antisemite, potențate de contextul de criză sanitară, economică și socială din prezent.
A fost evocat, în termeni apreciativi, modelul legislativ, instituțional și educațional  românesc de combatere a manifestărilor antisemite. În acest context, a fost marcată simbolistica zilei de 9 octombrie, consacrată prin lege ca Zi națională a comemorării Holocaustului în România.
Acest model este important atât în plan intern, cât și în planul relațiilor internaționale, inclusiv din perspectiva necesității de a transmite tinerei generații informații concrete cu privire la tragedia Holocaustului și la necesitatea de a evita, pe viitor, repetarea acestui episod negru din istoria omenirii.
În ceea ce privește situația actuală din România și Israel, referitoare la provocările grave generate de pandemia de COVID-19 și respectiv gestiunea efectivă, de către autorități, a acesteia, ministrul israelian a oferit întreaga asistență disponibilă din partea Statului Israel pentru România, lucru apreciat în mod deosebit de membrii delegației române.
Întâlnirea s-a desfășurat într-un spirit amical și a abordat teme de substanță, care confirmă soliditatea relației politice dintre cele două țări.

SENAT

Comunicat de presă

 

Senatorul Angel Tîlvăr, președintele Comisiei pentru afaceri europene și membru al delegației parlamentare AP-NATO, avut o întrevedere de lucru cu președintele și vicepreședinții Comisiei pentru afaceri europene a parlamentului portughez, Luis Manuel Capoulas Santos, Fabíola Cardoso și Paulo Moniz. Senatorul român a fost însoțit de ambasadorul României în Portugalia, Ioana Bivolaru, în contextul mai larg al prezenței parlamentarului român la cea de-a 67-a sesiune anuală a AP NATO, care s-a desfășurat la Lisabona, în perioada 8-11 octombrie a.c.
​Cu această ocazie, președintele Comisiei pentru afaceri europene a Senatului României și delegația portugheză au abordat numeroase subiecte de actualitate, precum: creșterea relevanței UE în politica globală, lupta statelor membre UE împotriva pandemiei de COVID-19, elaborarea și impactul Planurilor Naționale de Reziliență și Redresare (PNRR) asupra dezvoltării atât a statelor membre, dar și a Uniunii Europene – Portugalia fiind primul stat european al cărui PNRR a fost aprobat de către Comisia Europeană.
​De asemenea, cei doi președinți au subliniat că se impune creșterea colaborării între comisiile parlamentare de resort din perspectiva viziunii comune pe domeniile similare, în contextul eficientizării activității parlamentare și al impactului real al actului legislativ, mai ales în vederea aplicării măsurilor din cadru PNRR-urilor.
​În cadrul întrevederii, a fost planificată o ședință comună în format online a celor două comisii parlamentare pe temele convenite în timpul întâlnirii: deținerea președinției Consiliului Uniunii Europene atât de România, cât și de Portugalia, precum și tranziția spre energia verde.

%d blogeri au apreciat: