Încărcător comun: O propunere solicitată de Parlament și așteptată de multă vreme

În ultimul deceniu, Parlamentul a cerut Comisiei să prezinte o propunere privind un încărcător comun, pentru diminuarea deșeurilor electronice și pentru a ușura viața consumatorilor.

Parlamentul European și Comisia PE pentru piața internă și protecția consumatorilor (IMCO) insistă de ani de zile asupra nevoii unei soluții comune privind încărcătorul, solicitând în permanență Comisiei Europene să acționeze în consecință, printr-o serie de rapoarte din proprie inițiativă, rezoluții și întrebări adresate comisarilor europeni.
În 2014, Parlamentul a pledat cu fermitate pentru un încărcător comun pentru toate telefoanele mobile în timpul negocierilor referitoare la Directiva privind echipamentele radio (RED).
De atunci, Parlamentul a solicitat prin diverse inițiative, direct sau indirect, standardizarea încărcătoarelor pentru telefoanele mobile. Printre aceste inițiative se numără o rezoluție adoptată la 30 ianuarie 2020, prin care se solicita Comisiei Europene să introducă un standard pentru un încărcător comun „în regim de urgență”.
În plus, într-o rezoluție recentă din 10 februarie 2021 referitoare la noul plan de acțiune privind economia circulară, deputații europeni au solicitat Comisiei Europene să introducă de urgență un încărcător comun pentru telefoanele inteligente și dispozitivele similare pentru a asigura în mod optim opțiuni de încărcare standardizate, compatibile și interoperabile. Deputații au mai solicitat Comisiei să pregătească o strategie de decuplare, care să garanteze consumatorilor că nu sunt obligați să cumpere noi încărcătoare cu dispozitive noi, și să adopte o etichetare armonizată.

Citate

Declarația președintei Comisiei pentru piața internă și protecția consumatorilor a Parlamentului, Anna Cavazzini (Verts/ALE, DE), referitoare la propunerea privind încărcătorul comun prezentată ieri de Comisia Europeană:

„În ultimul deceniu, Parlamentul European a insistat pentru o propunere din partea Comisiei Europene privind un încărcător comun cu scopul de a aborda problema deșeurilor electronice, de a ușura viața consumatorilor și de a le permite acestora să facă alegeri durabile.

Această inițiativă include multe elemente importante pentru comisia noastră parlamentară, cum ar fi armonizarea punctului de încărcare care permite buna funcționare a pieței interne, un nivel ridicat de protecție a consumatorilor și reducerea deșeurilor electronice.

În cele din urmă, trebuie să eliminăm cantitatea de cabluri din sertare; am avut suficiente cabluri de încărcare greșite în rucsacul nostru pentru dispozitivul pe care îl transportăm. Existența unor cabluri de încărcare uniforme va ajuta consumatorii să economisească bani și să economisească resursele planetei.

Echipamentele electrice și electronice continuă să fie unul dintre fluxurile de deșeuri cu cea mai rapidă creștere din UE. Este deosebit de important ca normele propuse să se aplice nu numai telefoanelor inteligente, ci și tabletelor și altor dispozitive mobile, așa cum a solicitat Parlamentul. Trebuie să se țină seama de evoluțiile tehnologice rapide, cu atât mai mult cu cât Comisia a pierdut atât de mult timp.

Parlamentul va lucra acum la această propunere legislativă. Vom face tot ce ne stă în putință pentru a asigura o bună cooperare cu Comisia Europeană și cu Consiliul pentru a ajunge la un acord care va aduce beneficii atât consumatorilor europeni, cât și industriei, având în centrul său obiectivele Pactului ecologic european”.

Mai multe informaţii

Comisia pentru piața internă și protecția consumatorilor

Comunicat de presă: Parlamentul solicită propunerea unor reguli obligatorii privind încărcătoarele comune (30.01.2020)

Comunicat de presă: Deputații cer încărcătoare comune pentru toate telefoanele mobile (13.03.2014)

Dezbatere în plen: Încărcător comun pentru echipamente radio mobile (13.01.2020)

încărcătoarele aruncate sau nefolosite – până la 11.000 de tone de deșeuri electronice în fiecare an© EP

Andra-Teodora ȚĂRNEA
Press Officer in Romania

(+40) 21 405 50898

(+40) 743 113 899

andra-teodora.tarnea@europarl.europa.eu

Bogdan BÂRLA
Press Officer in Romania

(+40) 21 405 50885

(+40) 724 523 869

bogdan.barla@europarl.europa.eu

%d blogeri au apreciat: