Sofia, frumusetea intelepciunii de Vasile GHIOCA

Sofia, frumusetea intelepciunii de Vasile GHIOCA
Sofia este un prenume des intalnit astazi la aproape toate popoarele europene, dar a inceput sa fie folosit destul de des inca din primele veacuri crestine. La greci, numele Sophia era folosit cu mult inaintea aparitiei crestinismului, fiind numele zeitei intelepciunii. Sophia este inrudit cu mai vechiul nume compus Sophokles, devenit celebru datorita marelui poet tragic grec Sofocle (497-405 i. H.). Se spune ca impunatoarea biserica Sfanta Sofia din Constantinopol ar fi fost inaltata de Imparatul Iustinian pentru a glorifica intelepciunea divina, sophia, adica intelepciunea, fiind unul dintre cele sapte atribute ale Duhului Sfant, potrivit doctrinei crestine. Sfanta Mucenita Sofia este sarbatorita in calendarul ortodox pe 17 septembrie. Probabil cea mai celebra purtatoare a acestui nume este superba actrita italiana Sophia Loren, interpreta unor roluri memorabile in filme precum La Ciociara (1960) – pelicula pentru care a fost distinsa cu Premiul Oscar, Cidul (1961) sau Pret-a-Porter (1994).
Pe numele sau real Sofia Villani Scicolone, Sophia Loren s-a nascut la Roma, pe 20 septembrie 1934. Cel care i-a schimbat numele adevarat in Sophia Loren este producatorul Carlo Ponti, care avea sa-i devina sot. El i-a intuit talentul si expresivitatea, incredintandu-i primul rol major din cariera, Aida (1953), in ecranizarea operei omonime a lui Giuseppe Verdi. Sophia Loren este considerata cea mai premiata actrita italiana a tuturor timpurilor, din palmaresul ei facand parte, pe langa Premiul Oscar, un Glob de Aur, un Premiu Grammy, un Premiu BAFTA si un Premiu Laurel. De-a lungul carierei, Sophia Loren a colaborat cu regizori de renume, printre care Federico Fellini, Luchino Visconti, Michelangelo Antonioni si Vittorio De Sica.

Sfanta Mucenita Sofia cu cele trei fiice ale sale, icoana bizantina
Etimologie
Numele grec Sophia este identic cu substantivul comun care inseamna intelepciune. Se pare ca tocmai datorita semnificatiei sale acest nume a fost purtat frecvent de primii crestini.
Exemplul cel mai elocvent este cel al Sfintei Mucenite Sofia, sarbatorita, in calendarul ortodox, pe 17 septembrie. Sfanta Mucenita Sofia a trait in Imperiul Roman, in timpul domniei Imparatului Hadrian, in secolul al II-lea d. H. A avut trei fiice, pe care le-a botezat cu numele celor trei virtuti teologice: Pistis – credinta, Elpis – nadejdea si Agapis – dragostea. Prefectul provinciei in care locuiau le-a denuntat autoritatilor pentru ca erau crestine, iar Imparatul le-a poruncit sa aduca jertfa zeitei Artemis. Pentru ca au refuzat, Hadrian a poruncit sa fie omorate mai intai fiicele, pentru a spori suferinta mamei lor. Sfanta Sofia a luat trupurile celor trei fete si le-a ingropat pe un deal, in afara cetatii. Dupa trei zile de rugaciune la mormantul acestora, ea si-a dat duhul in mainile Domnului. Sfanta Mucenita Sofia este considerata ocrotitoarea mamelor care se roaga pentru copiii lor.

Le uram tuturor sarbatoritilor La Multi Ani!

%d blogeri au apreciat: