Tabăra Cîțu

Tabăra Cîțu a reușit să blocheze temporar votul asupra moțiunii de cenzură. Decizia a fost luată cu voturile PNL și UDMR, un rol important avându-l PSD, care s-a retras de la discuții.
Liderii AUR și USR PLUS au susținut că tabăra Cîțu a sunat parlamentarii care au semnat moțiunea de cenzură pentru a-i convinge să-și retragă semnăturile. Senatorul Fenechiu (PNL) a cerut verificarea tuturor semnăturilor depuse pe moțiunea de cenzură și a cerut o amânare de două săptămâni. Dar la vot a fost egalitate (9 pentru comisia de verificare, 7 împotrivă și 2 abțineri- Ludovic Orban și Ovidiu Ganț), astfel încât votul va fi reluat într-o ședință ulterioară.
Decizia a fost luată cu voturile PNL și UDMR, un rol important avându-l reprezentanții PSD, care s-au retras de la ședință sau nu au votat solicitarea. Dacă PSD vota împotriva solicitării PNL, moțiunea de cenzură urma să fie prezentată mâine plenului reunit.
Ludovic Orban a precizat la finalul ședinței că moțiunea de cenzură trebuia dezbătută și votată și semnăturile puteau să fie verificate. Președintele Camerei Deputaților a atras atenția că nici un semnatar nu a reclamat că i s-a falsificat semnătura.
Tabăra Cîțu încearcă prin orice mijloace să amâne un vot în Parlament asupra moțiunii de cenzură. Depusă vineri de senatorii și deputații USR PLUS și AUR, moțiunea nu a fost semnată cu pixul de toți parlamentarii. Unii au trimis semnăturile scanate: aproximativ 30 de semnături dintre cele 122 depuse în Parlament.
Liderul grupului PNL din Senat, Daniel Fenechiu, a solicitat un termen de două săptămâni pentru verificarea listelor. Solicitarea are drept scop ca votul asupra moțiunii de cenzură să se desfășoare după Congresul PNL din 25 septembrie.
George Simion a declarat că „AUR nu este de vânzare”, iar ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu, și vicepreședintele Camerei Deputaților, Florin Roman, i-au sunat pe parlamentarii AUR pentru a-i convinge să-și retragă semnăturile de pe moțiunea de cenzură. Deputatul PNL nu a dorit să comenteze acuzele, ci a precizat înainte de a intra la ședința Birourilor Permanente că va face orice ca moțiunea să nu treacă.
USR PLUS i-a cerut liderului PSD, Marcel Ciolacu, să fie de acord cu votul asupra moțiunii de cenzură pentru a demonstra că nu are un blat politic cu Florin Cîțu.
„Marcel Ciolacu a primit un ordin și a pus PSD la remorca lui Cîțu”, a afirmat liderul grupului USR PLUS din Camera Deputaților, Ionuț Moșteanu.
Cu toate acestea, Moșteanu a recunoscut că mai multe semnături au fost depuse prin scanare, dar a precizat că procedura este des utilizată în Parlament de când a intervenit starea de alertă.
AUR și-a mobilizat toți parlamentarii și i-a adus în fața ușii în care se ține ședința Birourilor Permanente. În acest mod, ei au încercat să demonstreze că toți deputații și senatorii săi susțin moțiunea de cenzură.
Moșteanu a subliniat că doar persoana în cauză poate contesta autenticitatea semnăturii .
PSD s-a prezentat la ședință doar prin liderul din Camera Deputaților, Alfred Simonis, ceilalți participând online.
Ședințele Birourilor Permanente de vineri și sâmbătă au fost amânate din lipsă de cvorum.
„Dacă PSD nu trădează acum, Cîțu este pa”, a afirmat George Simion, în timp ce transmitea ședința Birourilor Permanente reunite pe Facebook.
Alina Gorghiu i-a reproșat lui Ludovic Orban că a ajutat USR PLUS și AUR să depună moțiunea de cenzură.
„E un război civil în PNL”, a semnalat un parlamentar AUR.
Premierul Florin Cîțu a fost chemat de președintele Klaus Iohannis la consultări pe tema crizei politice. Vineri, președintele a dat o declarație prin care s-a plasat fără echivoc de partea acestuia și a atacat USR PLUS pentru alianța cu AUR, despre care a susținut că este „un afront adus românilor”.
În această după-amiază va fi o ședință a USR PLUS în care urmează să se decidă când anume își vor da miniștrii partidului demisia din guvern. Hotărârea depinde de ceea ce se va întâmpla cu calendarul propriei lor moțiuni.

%d blogeri au apreciat: