Școala de presă REALITATEA * Marea lehamite și copiii răsfățați ai politicii românești

Dată fiind situația dificilă în care se află România – valul 4 al pandemiei, rata mică de vaccinare, creșterea explozivă a prețurilor, inclusiv la energie electrică și gaze înainte de venirea iernii, deprecierea euro, guvernanții ar fi trebuit să fie ocupați până peste cap. În schimb, s-a declanșat un conflict în coaliție care ar putea duce inclusiv la alegeri anticipate.
Nici nu mai contează de la ce s-au luat, rezultatul e o imensă lehamite din partea celor mai mulți români – indiferent de simpatiile politice – care au o altă agendă decât certurile unor ”copii răsfățați”, după cum i-a caracterizat premierul Florin Cîțu pe cei din USR PLUS. Râde ciob de oală spartă, am putea spune, premierul fiind cel care a declanșat – aparent din senin – un scandal greu de anticipat. Cel puțin nu acum.
Dincolo de incapacitatea de a respecta un protocol stabilit de comun acord, Florin Cîțu nu s-s dat în lături de la aruncarea coaliției în aer pentru a-și trece rapid prin guvern un program folosit de Liviu Dragnea ca să-i poată controla pe primari. Botezat pompos Anghel Saligny, PNDL 3 nu se deosebește prea mult de primele două variante. Aceeași risipă de bani publici, cu rezultate îndoielnice. Ce contează, când în joc e șefia liberalilor, care trebuie câștigată cu orice preț. Românii n-au decât să se descurce singuri. Cui îi pasă de ei?
Mai rău e că Florin Cîțu nu e singurul liberal dispus să calce totul în picioare pentru a-și atinge scopurile pur personale.
Modul în care PNL și UDMR încearcă să blocheze procedura de stabilire a calendarului moțiunii de cenzură a absolut revoltător. Cu nimic mai prejos de OUG 13 sau alte acțiuni la limita legii ale PSD.
”O bătate de joc”, spunea alina Gorghiu, referindu-se la semnăturile USR PLUS și AUR pe textul moțiunii de cenzură. Da, e o bătaie de joc, dar e o bătaie de joc a liberalilor, social-democraților și a celor din UDMR la adresa democrației, a alegătorilor, a țării. Cumplită lipsă de responsabilitate și de respect față de legile țării. Un spectacol jenant, care nu ar trebui să aibă loc într-o țară europeană.
În toată această nebunie, Ludovic Orban pare singura voce mai rațională. Poate și pentru că e în favoarea sa. Președintele liberalilor recunoaște că actuala coaliție nu mai poate continua cu Florin Cîțu premier. Dacă Florin Cîțu nu va mai fi premier, e posibil ca USR PLUS să revină la masa negocierilor, susține Orban, sperând probabil că președintele Klaus Iohannis va reuși în ultimul ceas să-i facă pe cei de la USR PLUS să se răzgândească. Până acum președintele nu prea a fost un mediator, ci un ”activist PNL”.
După ce a cochetat cu AUR, susținând că nu e nicio problemă și că nu legitimează un partid extremist, USR PLUS a luat singura decizie corectă în acest moment. Problema lor e că se concentrează strict pe respingerea lui Florin Cîțu – pe care ei l-au vrut premier, având impresia naivă că fără acesta coaliția va funcționa. Mai mult, Barna a avansat numele lui Ilie Bolojan pentru funcția de premier. Acel Bolojan care apără cu cerbicie PNDL 3 și care și-a asumat semnarea unui protocol cu reprezentanții Coaliției pentru Familie pentru susținerea referendumului pentru familie, boicotat ferm de USR PLUS. Greu cu principiile în politica românească.
Recomandarea de lectură a redacției: Der Spiegel: The Era of Missed Opportunities – A First Look at Angela Merkel’s Legacy
student Liviu Tache RADU, anul III CRP,Universitatea Apollonia Iași

%d blogeri au apreciat: