Circ a la Șoșoacă

Tolerat inconștient de autoritățile statului, delirul agresiv al conspiraționiștilor a scăpat de sub control în România: senatoarea Diana Șoșoacă și fanii săi au atacat, sâmbăta trecută, o caravană de vaccinare, împiedicând-o să vaccineze pacienți netransportabili din comuna Răchiteni, scrie RFI.ro, citându-l pe șeful DSP Iași.
Cazul, de o gravitate ieșită din comun, este consecința unui lung lanț de abuzuri pe care Diana Șoșoacă le-a comis, fără ca Poliția, Jandarmeria sau alte autorități să intervină. Până la această acțiune, senatoarea hărțuise medici din centre de vaccinare, încercase să dea buzna în spitale, provocase scandal în numeroase locuri publice.
Cazul grav din județul Iași – consecința tolerării de către autorități a acțiunilor abuzive și a campaniei de dezinformare duse de Diana Șoșoacă
Șoșoacă este una din cele mai mari surse de fake news din România, alimentându-și publicul cu știri panicarde, mincinoase, așa-zise dezvăluiri fără nicio bază reală (spre exemplu, astă-iarnă pretindea că Guvernul va lua oamenii cu forța de pe stradă, cu armata, ca să-i vaccineze „ca pe vite“).
În general, discursul Dianei Șoșoacă este aliniat la narativele propagandei rusești livrate către Europa: pandemia este o minciună, Oculta Mondială urmărește scopuri ascunse, vaccinurile omoară oamenii etc. La acestea sunt adăugate mici variațiuni și improvizații cu tentă locală, care prind la un anumit tip de public.
Incidentul de sâmbătă este însă cel mai grav de până acum. Autoritățile locale au chemat echipa mobilă de vaccinare în comuna ieșeană Răchiteni, aflată în carantină din cauza răspândirii rapide a cazurilor de Covid. S-a organizat un centru de vaccinare, dar accesul a fost blocat de un grup de antivacciniști și conspiraționiști conduși și instigați de Diana Șoșoacă.
„Jos mas-ca! Jos mas-ca! Jos mascarada! La pușcărie! Primarul la pușcărie! Fără vaccinare!“
Doctorul Vasile Cepoi, directorul DSP Iași, spune că în ziua aceea nimeni nu s-a putut vaccina.
În fața caravanei mobile, Diana Șoșoacă a dat tonul urletelor: “Jos mas-ca! Jos mas-ca! Jos mascarada! La pușcărie! Primarul la pușcărie! Fără vaccinare!“. Întregul circ a fost transmis pe Facebook de Diana Șoșoacă, ea pretinzând că acționează în beneficiul locuitorilor din circumscripția ei. „E cea mai mare minciună a secolului!“, a delirat senatoarea, referindu-se la punerea comunei Răchiteni sub carantină din cauza creșterii numărului de cazuri Covid. Ea a pretins că, de fapt, în localitate n-ar fi nimeni infectat!
Urletele grupului au băgat spaima în localnici. Aceștia au fugit și în ziua aceea caravana mobilă a plecat fără să vaccineze pe cineva. Doctorul Vasile Cepoi a relatat pentru RFI: “Avem probleme, ultima situație nedorită este intervenția doamnei senator Șoșoacă la Răchiteni, care a blocat o acțiune de vaccinare a persoanelor care și-au exprimat această dorință, prin prezența ei cu un grup mai mare de oameni care nu le-a permis acestora să intre să se vaccineze. Din păcate, este o acțiune ilicită“.
Șoșoacă și conspiraționiștii ei au agresat verbal o bătrână pe care au hărțuit-o până aceasta a plecat, în hohotele batjocoritoare ale senatoarei
O femeie în vârstă a fost agresată verbal, filmată și huiduită de grupul conspiraționiștilor chiar la ușa centrului de vaccinare până când a fost nevoită să plece
O femeie în vârstă a fost agresată verbal, filmată și huiduită de grupul conspiraționiștilor chiar la ușa centrului de vaccinare până când a fost nevoită să plece
Imaginile filmate și transmise în direct chiar de Diana Șoșoacă sunt revoltătoare. Senatoarea se repede, la un moment dat, la o femeie în vârstă, cu mască la gură, care aștepta pe un scaun să intre la vaccinare. „Cât v-a plătit domnu’ primar ca să vă vaccinați?“, o ironizează Șoșoacă pe femeie. „Nu ne-a plătit. O facem pentru conștiința noastră“, îi răspunde persoana respectivă. „Aaaoleo! Știți care sunt efectele adverse? Dacă muriți într-un an de zile, doamnă, ce faceți? Cine vă plătește?“, continuă batjocoritor Șoșoacă.
Alături de senatoarea conspiraționistă, ale cărei rățoieli nu se mai opreau, au apărut și ceilalți ciraci ai Șoșoacăi, care au început s-o apostrofeze pe biata femeie prinsă la ușa centrului: „Credeți în Dumnezeu? Și ce zice Dumnezeu că vreți să vă vaccinați? Biserica e goală și dumneavoastră sunteți aici. Sunteți la centrul de vaccinare, dar la biserică nu vă duceți, nu?“, a urmărit-o Șoșoacă pe bătrână, în timp ce aceasta, temându-se probabil să nu fie bătută, părăsea locul. „Câți morți aveți în comună de Covid? Ha-ha! Ia uite, fricoșii! Ia uite, fricoșii!“.
Încurajându-se unii pe alții și filmându-se între ei cu telefoanele mobile, conspiraționiștii au început să bată în ușa de termopan, urlând: „Dom’ primar, vrem să ne vaccinăm! Avem programare!“. În delir, Diana Șoșoacă scotea hohote groase, grobiene.
Forțele de ordine nu au intervenit nici de această dată.
Desantul condus de senatoarea urlătoare în comuna ieșeană – indivizi veniți de la Arad și București, care țipau că nu vor să le fie imunizați copiii
Au fost lezate drepturile a 12 oameni, pacienți netransportabili, care doreau să se imunizeze și n-au mai putut s-o facă, a explicat pentru Libertatea secretarul general al comunei Răchiteni, Aurelian Constantin Alexa. Familiile celor 12 pacienți, dar și alți oameni din localitate au fost nevoiți în zilele următoare să plece la centre din alte comune, ca să se poată imuniza.
Caravana mobilă de vaccinare fusese solicitată chiar de primărie, a spus oficialul din primărie. Conform acestuia, medicii au ajuns, au pregătit circuitele și ustensilele, iar când au chemat oamenii care se strânseseră deja pentru a se vaccina, senatoarea Șoșoacă și indivizi veniți cu 3-4 mașini având numele din alte județe au blocat accesul în clădire.
„Doamna Șoșoacă punea întrebări la foc automat, iar orice explicație a doamnei doctor, care este profesor universitar, era luată cu huiduieli și întrebări“
A urmat o scenă de balamuc. Secretarul general al comunei Răchiteni a povestit: „Doamna Șoșoacă a venit cu trei-patru mașini cu numere de Arad, de București, care nu erau din zonă. Erau foarte revoltați, când doamna doctor venită de la Iași a deschis ușa și a rugat oamenii să intre, doamna Șoșoacă s-a repezit în ușă, domnul primar s-a dus lângă medic cerând să se respecte circuitele. A fost un schimb de replici și de acolo a început tămbălăul. Doamna Șoșoacă punea întrebări la foc automat, iar orice explicație a doamnei doctor, care este profesor universitar, era luată cu huiduieli și întrebări“.
Șoșoacă și grupul ei de presiune adus din alte județe urlau că se opun să le fie vaccinați copiii, deși în mașinile cu care sosiseră în localitate nu era niciun copil. Aurelian Constantin Alexa a sesizat imediat bizareria: “Strigau întruna «luați labele de pe copiii noștri!». I-am întrebat pe oamenii de acolo dacă au copii și unde sunt, când ei urlă aici?“.
Până la urmă, după 40 de minute de spectacol grotesc, timp în care nici poliția, nici jandarmeria n-au intervenit, persoanele programate la vaccinare au fost trimise către comunele învecinate. „Am redirecționat toți oamenii către alte centre de vaccinare, de la Roman și Mircești. Le-am făcut rost de mașini, pentru că problema lor era că sunt netransportabili. A fost un nepot venit la cineva care a luat niște oameni, am sunat oameni pe care îi mai cunoșteam și i-am trimis 10 kilometri la Mircești și Roman. Apoi, pentru că aveam și copii, doi minori, am programat o altă zi pentru copii“, a povestit secretarul general al comunei.
2 de parlamentari PNL, susținători ai lui Ludovic Orban, au postat marți, pe Facebook, mesaje prin care resping posibilitatea unei înțelegeri cu PSD pentru susținerea Guvernului Cîțu, ca alternativă la actuala coaliție. Mesajele liberalilor vin în contextul în care PNL (aripa Cîțu) și PSD au boicotat de 4 ori calendarul moțiunii de cenzură depuse de USR-PLUS și AUR.
Printre cei care au postat se numără Violeta Alexandru (fostul ministru al Muncii), Alexandru Nazare (fostul ministru al Finanțelor), Ionel Dancă (fost purtător de cuvânt al Guvernului Orban), Adrian Miuțescu (Argeș), George Scarlat (Galați), Ioan Cupșa (Bihor) și Alexandru Kocsis (Iași).
Violeta Alexandru (deputat de București)
„Florin, cum de ne-ai adus aici?”
„Așa începe totul…
PSD cere. PSD comandă PNL ceea ce trebuie să facă. PSD să fie servit. PSD așteaptă ca PNL de la guvernare să-i rezolve urgent… x, y, z. Indiferent de argumentele de bun-simț.
Florin, are you kidding me?
Cum de ne-ai adus aici? Tu lângă PSD și negociindu-se pentru tine cu PSD? Incredibil.
Dacă sunt colegi care – pe fondul unor tensiuni locale cu USR-PLUS, din motive de toate felurile, multe neimputabile lor (și știu bine ce spun) – își justifică neputința colaborării cu USR-PLUS explicând cum, totuși, ar fi mai bine să lucrăm cu PSD, pentru că s-ar putea face… treabă mai liniștit, aceștia, cumva, își asumă să pună umărul la distrugerea unui efort extraordinar de a duce Partidul Național Liberal unde este astăzi, dar și a destinului acestuia pentru următorii ani.
Știu că s-au câștigat alegeri interne în partid cu acest discurs de atac la adresa USR-PLUS sub pretextul că așa se întărește PNL. Peste noapte, fără muncă, doar din Facebook, declarații și satisfacție dată pe un ton cât mai ridicat, după multele momente dificile din colaborarea cu USR-PLUS. Pe care le cunosc și pe care le-am depășit întotdeauna cu maturitate. Alternativa mă îngrozea. În general și în special – suntem, totuși la câteva luni după alegeri (ce încredere să aibă oamenii în seriozitatea noastră?).
O spun direct: prefer să rămân un om corect pentru colegii mei.
Ajungi să crezi că nimic nu este întâmplător.
So, Florin, are you kidding me? Hope not. There will be consequences.
#PNLnuelacomandaPSD”
Alexandru Nazare (senator de Prahova)
„Ce spațiu de manevră pentru reforme ar avea un guvern liberal susținut de PSD?”
„2024 este mult mai aproape decât pare. Ne așteaptă un test important, cu patru rânduri de alegeri.
Îi invit pe colegii care cochetează cu opțiunea unei susțineri a PSD să reflecteze bine ce spațiu de manevră, din perspectiva reformelor, ar mai avea un guvern liberal în respectiva ipostază. Cum vom putea duce la îndeplinire agenda de reforme pe care ne-am asumat-o? Cu ce costuri?”
Adrian Miuțescu (deputat de Argeș)
„Soluția cea mai bună este continuarea colaborării cu USR-PLUS și menținerea coaliției de dreapta”
„În acest moment, singura soluție pentru o guvernare performantă, în interesul cetățenilor, este continuarea coaliției de dreapta.
Consider că PNL poate continua guvernarea alături de partenerii din USR-PLUS și UDMR. Colaborarea dintre aceste forțe politice trebuie însă să fie bazată pe respect reciproc, respectarea angajamentelor și a programului de guvernare.
Președintele Partidului Național Liberal, Ludovic Orban, a dovedit și în trecut că este un om echilibrat, deschis dialogului, capabil să negocieze în interesul țării. Mai mult, s-a dovedit a fi un partener politic de încredere, care își respectă înțelegerile și cuvântul dat.
Sunt convins că soluția cea mai bună pentru România este continuarea colaborării cu USR-PLUS și menținerea coaliției de dreapta.
Un guvern minoritar PNL, susținut tacit de PSD, este inacceptabil din punct de vedere politic! O astfel de construcție ar avea repercusiuni dezastruoase asupra Partidului Național Liberal, așa cum s-a mai întâmplat…
Am fost unul dintre cei care au criticat vehement formarea USL și istoria a dovedit că asocierea cu PSD a fost una extrem de nocivă.
De asemenea, situația economică a țării nu ne permite să facem experimente populiste, marca PSD. Avem nevoie de continuarea investițiilor, a reformelor din instituțiile statului și de măsuri sustenabile de creștere economică și dezvoltare.
Din momentul în care a început campania internă din PNL, partidul era la 26%, după un an de guvernare în pandemie. Sacrificarea viitorului PNL pentru interese de moment, din ambiție personală, nu este o variantă de lucru. Iar asocierea cu PSD nu poate aduce nimic bun, nici pentru PNL, nici pentru țară.
Ionel Dancă (deputat de Vrancea)
„Nu voi accepta o nouă majoritate în Parlament cu PSD”
„În calitate de deputat al Partidului Național Liberal, am fost ales de cetățenii județului Vrancea pentru o guvernare liberală fără PSD, pentru dezvoltarea României, în care nicio regiune nu va mai fi lăsată în urmă, și nu voi accepta și nu voi susține o nouă majoritate în Parlament cu PSD, care a blocat dezvoltarea județului Vrancea și a multor regiuni din țară. #faraPSD.”
Sabin Sărmaș (deputat de Cluj)
„Orice colaborare cu PSD nu poate reprezenta decât trădare supremă pentru electoratul nostru, al PNL”
„Istoria politică ne învață că, în decursul ultimilor 30 de ani, România a avut parte de prea multe momente de criză, de blocaje guvernamentale, de alianțe nefaste în Parlament, de trădări ale unor cauze semnificative ale țării, de aceste nesfârșite poticneli care ne-au menținut la coada Europei în aproape toate domeniile.
Românii sunt sătui de politică și de politicieni, sunt sătui de neputința partidelor, de această incapacitatea a noastră de a le oferi normalitate, de a menține stabilitatea economică, de a dezvolta infrastructura sau de a crea bunăstare socială.
Acei români – puținii dintre ei – care au mers să ne voteze și care și-au pus speranțe mari în noi aveau cu siguranță așteptări imense.
Noi am reușit să-i convingem că putem aduce schimbarea, că putem reseta România.
Acum nu pot să nu mă întreb: câți dintre cei care ne-au acordat nouă și partenerilor noștri de guvernare încrederea se simt astăzi abandonați?!
Și ce facem noi acum, ce le transmitem? Ideea unui abandon ferm pentru fiecare român care și-a pus speranța într-o guvernare a noastră, a liberalilor, fără PSD!
N-am întâlnit nici măcar o persoană care să ne voteze cu gândul că într-un oarecare viitor ne-am putea alia cu PSD. Am întâlnit, mai degrabă, reproșuri cu privire la parteneriatele nefirești din trecut. Dincolo de bariere ideologice, de diferențe majore de viziune, absolut firești, în opinia mea, orice colaborare cu PSD nu poate reprezenta decât trădare supremă pentru electoratul nostru, al Partidului Național Liberal.
De aceea, îmi doresc să-i văd pe liderii noștri că judecă cu mintea limpede și-și asumă doar decizii care să restabilească și să întărească încrederea colegilor de coaliție cu care am plecat la drum în decembrie 2020.”
Viorel Riceard Badea (senator de Diaspora)
„Orice «încuscrire» a PNL cu PSD este nefirească și împotriva voinței celor care au avut încredere în noi”
„În 10 august 2018 am fost, împreună cu mulți dintre colegii mei, alături de românii care au ieșit să apere democrația și statul de drept în România. Am fost întotdeauna alături de diaspora și de năzuințele acestora de a aduce schimbarea în România. Iar votul lor a fost clar în acest sens.
Prin coaliția formată după alegerile parlamentare de anul trecut, avem șansa reală să generăm schimbarea pe care românii o doresc.
PNL nu poate uita că PSD a fost partidul care a atacat constant valorile democratice ale României, partidul care a promovat incompetența și nepotismul în politică, partidul care a atacat permanent instituțiile legitime ale statului de drept.
PNL nu poate trăda niciodată promisiunea făcută electoratului său din diaspora sau din Basarabia.
Singura coaliție capabilă să ofere României șansa unei dezvoltări reale, bazată pe investiții, șansa așezării României la masa decidenților în forurile europene și internaționale, șansa unui trai decent și speranța reîntoarcerii acasă pentru romanii de pretutindeni este coaliția formată din PNL – USR-PLUS – UDMR.
Diaspora nu votează și nu creditează PSD, pentru ca PSD nu respecta Diaspora.
Orice «încuscrire» a Partidului Național Liberal cu PSD este nefirească și împotriva voinței celor care au avut încredere în noi și ne-au investit pe noi, parlamentarii PNL, să-i reprezentăm în Parlamentul României.
Partidul Național Liberal a luptat întotdeauna împotriva formațiunilor desprinse din Partidul Comunist, oricum s-au numit ele, iar niște interese de moment ale unor colegi îmbătați de aerul tare al puterii nu vor reuși să deturneze menirea și crezul singurului partid istoric rămas pe scena politică.”

%d blogeri au apreciat: