Moțiunea de cenzură

Moțiunea de cenzură USR PLUS – AUR împotriva Guvernului Cîțu a ajuns, vineri, în Parlamentul României. Ce se va întâmpla în următoarea perioadă și ce șanse sunt ca Executivul să fie destituit.
Moțiunea de cenzură USR PLUS – AUR, care a fost semnată de 122 de parlamentari, a venit după ce ședința coaliției s-a încheiat cu un eșec. Premierul Florin Cîțu a refuzat să demisioneze, iar USR PLUS a refuzat să continue într-un guvern cu acesta premier.
Ce se va întâmpla în Parlament după depunerea moțiunii USR PLUS – AUR
În continuare, moțiunea de cenzură USR PLUS – AUR va fi prezentată birourilor permanente şi va fi comunicată Guvernului de către președintele Camerei Deputaților, în ziua în care aceasta a fost depusă. Birourile Camerei Deputaților și Senatului s-au reunit vineri, online, de la 23.00, pentru a stabili calendarul moțiunii de cenzură. Apoi, în cel mult 5 zile de la data depunerii, moțiunea de cenzură se prezintă în ședința comună a celor două Camere. Conform Regulamentului Camerei, dezbaterea moțiunii de cenzură are loc în cel mult 3 zile de la data când a fost prezentată în ședința comună a celor două Camere. Data şi locul ședinței comune în care au loc prezentarea, dezbaterea şi votul asupra moțiunii se comunică Guvernului de către președintele Camerei Deputaților, cu 24 de ore înainte ca aceasta să aibă loc. După prezentarea moțiunii de cenzură de către deputatul sau senatorul desemnat de inițiatorii acesteia, președintele de ședință comună dă cuvântul prim-ministrului sau, după caz, membrului Guvernului care îl reprezintă, pentru prezentarea poziției Guvernului. Urmează luări de cuvânt ale deputaților şi senatorilor. După încheierea dezbaterilor se votează moțiunea de cenzură, prin vot secret cu bile. Dacă moțiunea nu întrunește majoritatea necesară pentru a fi adoptată, Guvernul rămâne în funcţie. Totodată, dacă moțiunea este respinsă, deputații şi senatorii care au semnat-o nu mai pot iniția, în aceeași sesiune, o nouă moțiune de cenzură, cu excepția cazului în care Guvernul îşi angajează răspunderea asupra unui program, a unei declarații de politică generală sau a unui proiect de lege. În schimb, dacă moțiunea este adoptată, prin votul majorității deputaților și senatorilor, încrederea acordată de Parlament Guvernului se consideră retrasă, iar Guvernul este demis. În scenă intră preşedintele României, cel care desemnează un alt candidat pentru funcția de prim-ministru, în baza articolului 85 din Constituție.
Moțiunea de cenzură USR PLUS – AUR și șansele ca Guvernul Cîțu să cadă. Toate calculele
Șansele ca moțiunea de cenzură a celor de la USR PLUS și AUR să dărâme Guvernul și ca Florin Cîțu să fie demis din fruntea Executivului depind în mare măsură de tactica adoptată de PSD. Regulamentul spune că, pentru căderea Guvernului, este nevoie de jumătate +1 din numărul total de parlamentari, adică de 234 de voturi din totalul de 466. USR PLUS dispune de 80 de parlamentari, AUR are 43 de senatori și deputați + 3 deputați independenți plecați din AUR, iar PSD, 157. Împreună, USR PLUS, AUR și PSD ar demite lejer Guvernul, dat fiind faptul că au un total confortabil de 283 de voturi, cu 49 mai multe decât necesarul pentru ca moțiunea să treacă. În condițiile în care PNL (care are 134 de parlamentari), prin vocea lui Ludovic Orban, a spus că nu va permite parlamentarilor săi să voteze contra unui premier liberal, soarta lui Florin Cîțu stă în votul PSD. Marcel Ciolacu, liderul social-democraților, spunea, joi seara, că PSD va vota o moțiune depusă de AUR împreună cu USR PLUS. ”Să depună moțiune AUR cu USR. Să semneze AUR şi USR moțiunea şi noi o votăm şi pică guvernul Cîţu. Eu împreună cu toţi colegii mei o vom vota, vă promit (…) să o depună la Parlament şi eu vă promit că toţi colegii mei, 157, o vor vota”, a declarat Marcel Ciolacu, la România TV, pe 2 septembrie.

%d blogeri au apreciat: