De la SENAT

SENAT Comunicat de presă

„În fiecare an, pe 1 septembrie, sărbătorim Ziua Diplomației Române. Folosesc acest prilej pentru a transmite membrilor corpului diplomatic întreaga mea apreciere pentru eforturile depuse în promovarea intereselor României.
Diplomații români au avut și au o contribuție deosebită la consolidarea rolului statului român pe scena internațională și la protejarea drepturilor cetățenilor români din țară și din străinătate.
Demersurile realizate pentru promovarea intereselor și identității externe ale României în cadrul Uniunii Europene și NATO, precum și dezvoltarea Parteneriatului strategic pentru secolul XXI cu Statele Unite ale Americii, necesită o acțiune concertată a tuturor actorilor cu atribuții în domeniul politicii externe.
Comisia pentru politică externă din cadrul Senatului României a susținut constant și a promovat interesele României pe plan extern, inclusiv prin acțiuni de diplomație parlamentară, care consolidează și completează eforturile colegiilor noștri din Corpul diplomatic.
În contextul unei scene internaționale în continuă schimbare, cu provocări din ce în ce mai mari ale unor actori statali, dar și non-statali, nu ar trebui uitată afirmația lui Nicolae Titulescu: „În fața legii internaționale nu există state cu drepturi mai multe decât celelalte”. În consecință, rolul diplomației devine vital pentru protejarea intereselor României și a valorilor democratice, în beneficiul direct al cetățenilor români.
Felicitări diplomaților noștri pentru modul în care au gestionat dosare importante și au demonstrat capacitatea de adaptare la condițiile în continuă schimbare impuse de contextul internațional și regional, cum au fost pandemia Covid-19 sau criza din Afganistan.
Reiterez poziția constantă a statului român, de a căuta soluții politico-diplomatice la crizele de securitate, fiind la fel de valabile astăzi cuvintele lui Nicolae Titulescu: <<Când pacea e amenințată, nu se răspunde prin război, ci prin organizarea păcii.>> Astfel, eforturile diplomatice ale României se conjugă cu inițiativele de asigurare a unui climat de stabilitate în regiune.
De asemenea, în fața unor amenințări de securitate asimetrice, înființarea în România a Centrului Euro-Atlantic pentru Reziliență reprezintă, fără îndoială, un nou succes al diplomației române, care va ajuta statul român să fie și mai bine pregătit pentru a face față riscurilor de securitate ce ar putea apărea.
La mulți ani, diplomaților români cu ocazia Zilei Diplomației Române!”, a declarat președintele Comisiei pentru politică externă, Titus Corlățean.

SENAT Comunicat de presă

Președintele Comisiei pentru politică externă a Senatului României, senatorul Titus Corlățean a primit-o la data de 2 septembrie a.c. pe Doina Gherman, președintele Comisiei pentru politică externă și integrare europeană din Parlamentul Republicii Moldova, în cadrul unei vizite de prezentare.
Întrevederea a avut loc în marja vizitei efectuate în țara noastră de o delegație a Parlamentului Republicii Moldova, condusă de Igor Grosu, președintele Legislativului de la Chișinău.
În acest context, au fost abordate atât teme importante pe linia relațiilor bilaterale cu caracter privilegiat româno-moldovene, cât și subiecte circumscrise agendei de integrare europeană a Republicii Moldova.
Cei doi oficiali au decis realizarea unei reuniuni comune la nivelul celor două Comisii de politică externă, în toamna acestui an.

%d blogeri au apreciat: