Școala de presă REALITATEA * Cronica săptămânii: Între Kabul și valul patru

Revenirea la putere a talibanilor în Afganistan a expus atât corupția masivă din statul asiatic, cât și erorile de calcul ale intelligence-ului occidental. Ieșirea din scenă a americanilor a amintit de retragerea pripită din Vietnam, dar i-a iritat și pe ceilalți membri ai NATO.
În media internațională și, mai ales, în comentariile din social media s-a pus accent în special pe viețile pierdute „pentru nimic” – după 20 de ani de lupte și miliarde de dolari vărsate pentru pregătirea armatei din Afganistan și nenumărate intervenții pentru consolidarea statului afgan, Kabulul a revenit sub conducerea talibană în doar câteva zile, fără ca forțele guvernamentale să opună vreo rezistență, cu președintele fugit din țară și cu soldații americani nevoiți să apere aeroportul pentru a garanta, cât de cât, un culoar de evacuare.
S-a vorbit și de drepturile – pierdute de acum – ale femeilor din Afganistan, dar și de riscurile asupra vieții a zeci de mii de afgani, care au lucrat pentru comunitatea internațională, care au militat pentru drepturile omului, jurnaliști, judecători, femei – iar imaginile cu zeci de oameni agățându-se de avioanele care decolau din Kabul au arătat disperarea celor care simt apropierea pedepsei talibane.
De cealaltă parte, puși în fața unui stat nefuncțional, talibanii au anunțat o amnistie a tuturor funcționarilor publici, au încercat să îi asigure pe afgani că nu vor să se răzbune pe cei care au colaborat cu foștii lor inamici, ba chiar au promis că vor respecta drepturile femeilor și fetelor conform legii islamice.
După umilința suferită, statele occidentale încearcă acum să mai salveze ce poate fi salvat, încercând să scoată din Afganistan cât de mulți refugiați posibil. Dar vor urma interminabilele discuții despre refugiați și alocarea acestora – în Europa – iar UE încă nu și-a rezolvat conflictele din interior pe tema migrației, declanșate încă de pe vremea războiului civil din Siria.
Și România a trimis o aeronavă pentru a-și recupera cetățenii din Afganistan, care poate lua și alte persoane care au reușit să ajungă pe aeroportul din Kabul, dar Asia pare încă prea departe în discursul politicienilor români.
NATO a convocat o reuniune de urgență pentru marți, la doar o zi după ce talibanii au ocupat Kabul. Și președintele Klaus Iohannis a convocat CSAT pentru a discuta situația din Afganistan, dar abia săptămâna viitoare.
România pare încă prea preocupată de alegerile interne din PNL pentru a mai aloca timp și altor subiecte. Chiar și creșterea economică e mai degrabă subiect de glume proaste decât de analize serioase.
Dar numărul de infectări cu coronavirus este în urcare și România ar putea fi din nou luată prin surprindere, precum prima ninsoare pune aproape întotdeauna în dificultate autoritățile. Ministerul Sănătății încearcă să organizeze ceva pentru ca spitalele să fie pregătite de valul următor al pandemiei, mai ales că ministrul educației nu mai vrea să audă de școala online, dar România are mai mult succes în a găsi „clienți” pentru dozele sale de vaccin decât în a-și imuniza proprii cetățeni.
Totuși, România poate învăța o lecție din ce s-a întâmplat în Afganistan – cât de ușor pot duce la pierderea drepturilor corupția generalizată, un stat slab și o democrație neconsolidată.
student Liviu Tache RADU,anul III CRP, Universitatea Apollonia Iași

%d bloggers like this: