Școala de presă REALITATEA * Cronica săptămânii: Ia mai toarnă un păhărel

Știrea săptămânii a stat peste 20 de ani într-un sertar, iar acum, fară vreo legătură cu bătălia din interiorul PNL (sic!), a ieșit la iveala. Premierul Florin Citu a făcut două zile de pușcărie în SUA după ce a fost prins băut la volan. Mai mult, pentru că #RomaniiTrebuieSaStie, acesta a recunoscut cu zâmbetul pe buze că și în Romania a mai fost prins călcând în picioare Codul Rutier. Florin Cîțu este același care acum câțiva ani nu prea putea dormi noaptea din cauza “penalilor” din fruntea statului.
Romania – tot mai des repetentă la capitolul țară demnă de a fi democrată -, are o listă lungă de fugari celebri pe care încă nu i-a adus acasă pentru a-și ispăși pedepsele. Cel mai recent fugar, dat de gol de iubită și de social-media, este Dragoș Săvulescu.
Afară e vopsit gardul, iar înăuntru e leopardul. PNL a lansat programul de investiții „Anghel Saligny”, un PNDL creat de Liviu Dragnea, dar mascat sub numele unui mare inginer constructor. Ce vor liberalii să facă prin acest program este ușor de ghicit. Un lucru pe care însă îl știm cu certitudine este că multe din zonele României arată ca în secolul în care a trăit cunoscutul Saligny.
Între timp, Grecia luptă din plin cu incendiile care au distrus viețile multor oameni și au pus frână unei părți importante din turismul abia resuscitat după restricțiile impuse din cauza COVID-19. România a trimis un număr important de ajutoare acolo, iar aici puteți vedea cum arată o zi din viața pompierilor români din Grecia.
Grecii nu au trecut cu vederea ajutorul pe care l-au primit de la noi. Pe rețelele de socializare curg comentarii elogioase ale elenilor la adresa pompierilor români.
Începând de astăzi, pentru a călătorii între țările membre ale Uniunii Europene va fi obligatoriu certificatul digital COVID, o dovadă a trecerii prin boală sau rezultatul negativ al unui test RT-PCR.
Printre certuri prostești și laude nemeritate pe care și le atribuie, liderii coaliției de guvernare și-au amintit că epidemia COVID-19 este încă printre noi, ba că și începe să prindă din nou putere. Cum campania de vaccinare s-a transformat într-un fiasco (asta dacă nu-l întrebăm pe Florin Cîțu – el fiind de părere că eșecul este un succes), în al doisprezecelea ceas s-au gândit că bonurile de masă ar putea încuraja populația să se vaccineze.
student LIVIU TACHE RADU,anul III CRP, Universitatea Apollonia Iași

%d bloggers like this: