Razboiul gunoaielor

Războiul gunoaielor, conflictul dintre administrația Sectorului 1, condusă de primarul Clotilde Armand, și Romprest, firma care ar fi trebuit să se ocupe de strângerea gunoaielor din Sectorul 1, are mai multe aspecte, printre care şi cel financiar, la mijloc fiind vorba de contracte pe mulți bani, la care încearcă să aibă acces nu doar actuala firmă care ar trebui să asigure curățenia din sector, ci şi alte companii.
Războiul gunoaielor a început la finalul lunii noiembrie 2020 culminând la începutul lunii iunie 2021, când timp de câteva săptămâni, firma Romprest nu a mai ridicat deșeurile din Sectorul 1, din cauză că Primăria avea la vremea respectivă facturi neplătite de peste o sută de milioane de lei. Primarul Clotilde Armand a declarat de fiecare dată că facturile ar fi umflate şi din această cauză nu le plătește. Pe de altă parte, în media au apărut atunci documente care au arătat că Administrația Domeniului Public a semnat, din decembrie 2020, un contract cu firma SC Blue Planet Services SRL pentru colectarea gunoiului de pe străzi, după cum a arătat PS News, deşi exista un contract cu Romprest. Prin acest contract 800 de metri cubi de gunoi ar fi urmat să fie ridicați de firma menționată. Contractul ar fi fost unul cu atribuire directă, fără transparență, ceea ce ridică semne de întrebare semne de întrebare referitoare la legalitatea acestuia, potrivit sursei citate. Potrivit Profit.ro, SC Blue Planet Services SRL a fost cumpărată în 2018 de Rosal Grup, firmă fondată de Silviu Prigoană. SC Blue Planet Services SRL se află pe piaţă din 2013, fiind o firmă destul de mică, după cum arată sursa citată.
Războiul gunoaielor: interesele PSD versus interesele USR-PLUS
Opoziția din Consiliul Local acuză şi acum faptul că edilul nu ar mai fi de acord cu o continuare a contractului cu Romprest, pentru a face loc altor firme, fiind invocate şi alte decizii asemănătoare. Social-democrații au afirmat în mai multe şedinţe ale Consiliul Local că administrația USR-PLUS nu face decât să-şi impună propriile companii pentru diferite servicii din sector, cazul gunoiului fiind cel mai des invocat. Declarațiile PSD-iștilor au venit şi în contextul în care un fost candidat la Consiliul Local al USR, Cornel Bărbuț, urma să se ocupe de rezolvarea situației parcărilor de la Sectorul 1, cu toate că două dintre firmele sale aveau exact același obiect de activitate şi se ofereau să asigure „serviciile de consultanță pentru elaborarea Strategiei de parcări a Sectorului 1 pentru perioada 2021-2024”. Deci problema nu e singulară.
Dispute și în coaliție
Sectorul 1 nu e afectat doar de criza gunoaielor, ci şi de conflictele politice din interiorul coaliției. Organizația PNL Sector 1 o acuză pe primarul sectorului Clotilde Armand că a emis, în mod „abuziv şi aberant” o dispoziţie care o lasă pe Ramona Porumb, viceprimarul PNL, fără nicio atribuție. Liberalii şi USR-PLUS au fost în conflict până la finalul lunii aprilie, când până la urmă au bătut palma, pentru a putea trece bugetul pe 2021.
Serviciile de salubritate, de cinci ori mai scumpe decât cele din Oradea
Așa cum arătam și la începutul acestui articol, războiul gunoaielor – acest conflict dintre administrația Sectorului 1, condusă de primarul Clotilde Armand, și Romprest, firma care ar fi trebuit să se ocupe de strângerea gunoaielor din Sectorul 1 – este pentru bani. Mulți și de la buget. Astfel, serviciile de salubritate prestate de Romprest în Sectorul 1 al Capitalei vor costa 239 de milioane de lei în acest an, potrivit bugetului companiei pe 2021 obținut de Economedia. Dacă adunăm și facturile neplătite din trecut, sumele datorate companiei se ridică la un sfert din bugetul total al primăriei de sector, care estimează venituri totale de 1,12 miliarde lei în acest an. Salubritatea din Sectorul 1 costă de aproape cinci ori mai mult decât cea din Oradea, un oraș similar din punct de vedere al numărului de locuitori. Romprest estima la începutul anului un buget de 201 milioane de lei (239,42 milioane de lei cu TVA), din care doar salubrizarea era estimată să coste 151,7 milioane de lei, în timp ce colectarea, transportul și tratarea deșeurilor erau estimate la 38,5 milioane de lei, iar deszăpezirea 10,9 milioane de lei.
Războiul gunoaielor, purtat de o firmă a gunoaielor
Romprest Service SA este firma de suflet a lui Florian Walter, fost Bușcă, finanțator PSD. În anii ‘90- 2000, firmele lui Walter au căpușat la greu instituțiile publice pe cam tot ce ținea de Ministerul Transporturilor, în schimbul finanțărilor politice pentru PSD. Zeci de milioane de dolari/euro au intrat astfel în buzunarele lui Walter pentru salubrizarea şi întreținerea aeroporturilor din România, CFR, metrou, construcții de blocuri ANL etc., Romprest Service SA fiind înființată tocmai pentru acest lucru: achiziționarea unor contracte publice uriașe umflate prin acte adiționale, comisioanele întorcându-se la partid. Începând din 2013, firma a avut 333 de contracte de achiziții semnate cu instituții publice, valoarea totala a acestora fiind de 140.348.392,06 de euro (conform datelor Confidas).
Războiul gunoaielor și partea lui nevăzută. Din peste 50.000 de agenți economici, doar 4.500 au contracte de salubrizare
Pe de altă parte, gunoaiele depozitate pe străzile din sectorul 1 vin şi de la zecile de mii de agenți economici fără contracte de salubrizare, „iertați” de autorități. Poliţia Locală a dat doar 21 de amenzi în ultimii doi ani, deși încheierea unui contract cu o firmă specializată este obligatorie. Deși expus în spații publice, pe trotuare, în parcări, pe aleile parcurilor, gunoiul care a alimentat conflictul dintre Primăria Sectorului 1 şi firma de salubrizare Romprest nu e doar gunoi stradal. Hotărârea Consiliului General al Municipiului Bucureşti (HCGMB) nr. 120 din 2010 identifică 14 tipuri de deșeuri care sunt produse în Capitală. Deșeurile stradale, cele pentru ridicarea cărora plătesc autoritățile locale, sunt „deșeuri specifice căilor de circulație publică, provenite din activitatea cotidiană a populaţiei, de la spațiile verzi, de la animale, din depunerea de substanțe solide provenite din atmosferă”. Dulapuri de bucătărie, valize, cutii de pantofi, ambalaje de carton pentru electrocasnice şi căzi sparte, adică mormanele mediatizate în timpul conflictului, nu se înscriu în categoria gunoi stradal. Și nici sacii negri cu legume mucegăite sau cuptoarele cu microunde abandonate la colț de stradă.
Ce spune legea despre gunoiul firmelor
În baza acordului-cadru încheiat cu Primăria S1, Romprest încheie contracte separate cu utilizatorii individuali de salubrizare din sector: proprietari de imobile, firme, ONG-uri, instituţii publice. Pentru utilizatorii individuali și pentru instituții plătește Primăria. HCGMB nr. 120 din 2010 prevede că persoanele fizice şi juridice din Bucureşti sunt obligate „să dețină contract de salubrizare pentru evacuarea deșeurilor menajere încheiat numai cu un prestator autorizat de către primarul general”. În sectorul 1, această obligație este consolidată printr-o hotărâre de Consiliu Local din iulie 2008, din timpul celui de-al doilea mandat ca edil al lui Andrei Chiliman. Așadar, HCL S1 nr. 238 din 2008 prevede, la articolul 1, punctul i, că „fapta persoanelor juridice de a nu deține sau de a refuza să încheie contracte de evacuare a deșeurilor cu operatorul care prestează activitățile de salubrizare pe raza administrativă a sectorului 1 al municipiului Bucureşti constituie contravenție şi se sancționează cu amendă contravențională de la 2.000 la 2.500 de lei”. Autoritățile locale şi împuterniciții acestora se ocupă de controlul şi de aplicarea unor eventuale sancțiuni prevăzute de HCL S1 nr. 238 din 2008 şi HCGMB nr. 120 din 2010. De asemenea, pentru gunoaiele aruncate la întâmplare în spațiul public, comisarii Gărzii de Mediu sunt cei care intervin şi dau amenzi persoanelor fizice sau juridice. Între timp, compania de salubrizare Romprest anunță că Centrul Bucureștiului va fi curățat doar o dată pe săptămână, iar străzile vor fi spălate o dată pe lună. Așadar, războiul intereselor dintre Primarul Sectorului 1 și Romprest continuă, iar locuitorii se îmbolnăvesc îngropați de munți de gunoaie.

%d bloggers like this: