Porcii nu mai pot fi hraniti cu resturi alimentare, iar la intrarea in adapost incaltamintea se dezinfecteaza. Reguli noi propuse de ANSVSA

Autoritatea Nationala Sanitar – Veterinara a lansat in dezbatere publica un proiect de ordonanta de urgenta care prevede amenzi de pana la 8.000 de lei pentru cei care nu iau masuri de biosecuritate si nu respecta restrictiile impuse de autoritati.

Printre altele, in document scrie ca porcii nu trebuie hraniti cu resturi alimentare, iar la intrarea in adaposturile animalelor trebuie sa existe locuri in care incaltamintea gospodarului sa fie dezinfectata.

“Sunt cateva reguli de baza pe care le respecta toti crescatorii de porci din UE si nu trebuie sa existe exceptii, cu atat mai mult cu cat de 4 ani suntem afectati de aceasta boala cumplita care a dus la o scadere a capacitatii fermelor romanesti de a pune carne de porc pe mesele romanilor de la 70% la 30%

Daca nu punem niste reguli foarte clare pentru toti crescatorii de porci vom ajunge sa importam toata carnea de porc. Sa isi inregistreze animalele in baza nationala de date. Nu se comercializeaza porci fara sa fie individualizati, fara sa aiba o crotalie. Trebuie sa stim de unde pleaca un porc si unde ajunge. Multi comercianti au facut ravagii, au cumparat porci extrem de ieftin din focare de pesta si i-au vandut in alte zone astfel raspandind boala”, spune Ioan Ladosi, presedintele Asociatiei Producatorilor de Carne de Porc din Romania, citat de digi24.ro.

%d bloggers like this: