Școala de presă REALITATEA * Cronica unui eșec anunțat

România e foarte departe acum de primele locuri din UE cu care s-au lăudat premierul și restul guvernanților de-a lungul campaniei de vaccinare anti-COVID. Guvernul nu mai laudă deșănțat „succesul” unei campanii care a eșuat în încercarea de a avea 5 milioane de oameni imunizați la 1 iunie și este extrem de departe de ținta de 10 milioane de imunizări până în septembrie.
Acum, guvernanții caută soluții să vândă vaccinurile pe care le ține degeaba în congelatoare și închid centrele pe care cu greu le-au deschis în ultimele luni. Este și greu să justifici costurile cu menținerea atâtor cadre medicale dedicate vaccinării, când mai puțin de 15.000 de oameni vin pentru prima dată să-și facă vaccinul (și ceva mai mulți se prezintă la rapel).
Sunt multiple motive pentru care campania de vaccinare a eșuat, de la incapacitatea guvernanților de a respecta regulile pe care chiar ei le-au setat, la propaganda anti-vaccin, dar… ferească Dumnezeu de încă un val al pandemiei. Totuși, Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare, spune că nu va închide încă toate centrele tocmai pentru a fi pregătite pentru orice evoluție epidemiologică, însă România își reduce drastic achizițiile de vaccinuri – deocamdată pentru luna iunie – în contextul în care a utilizat doar ceva mai mult de jumătate din cele 15 milioane de doze pe care le-a primit.
Dar e bine că vom fi gata la 1 iulie cu implementarea certificatului digital, mai cunoscut sub numele de „pașaport COVID”. La ritmul de 30.000 de persoane vaccinate pe zi, nici nu vor fi probleme cu bazele de date.
Oricum, studiile arată că românii sunt mai optimiști față de anul trecut, ceea ce ar putea explica de ce nu suntem mai îngrijorați de o posibilă explozie a numărului de cazuri, iar interesul pentru vaccinare este redus.
În același timp, populația simte că autoritățile din întreaga Europă au gestionat netransparent situația pandemică, crescând sentimentul de corupție.
De altfel, coaliția de guvernare pare și ea că a depășit momentul pandemiei și s-a reîntors la jocurile politice. Revocarea Renatei Weber din funcția de Avocat al Poporului este tot mai aproape să se întâmple. PSD amenință cu sesizări la Curtea Constituțională și la Comisia Europeană dacă se schimbă Avocatul Poporului, după ce a eșuat cu încă o moțiune simplă împotriva unui ministru. Poate au mai mult noroc cu moțiunea de cenzură.
Recomandarea zilei: The mice that roared: how eight tiny countries took on foreign fishing fleets
student Noni Maricel CAULEA,anul I CRP,Universitatea Apollonia Iași

%d bloggers like this: