Cele mai valoroase 10opere de artă ale românilor

Constantin Brâncuși e cel mai scump artist român din toate timpurile, specialiștii evaluând operele sale la un total de 110 milioane de euro. Chiar dacă nu de acest nivel, țara noastră are mulțialțiartiști ale căror lucrări fac furori în lume.Vizibilitatea românilor în străinătate e în creștere. Pe lângă nume grele ale artei naționale, asistăm și la o revoluție a artei contemporane tinere la nivel mondial. Reprezentanții din «noul val» au intrat în atenția celor mai importanțicolecționari ai lumii, ceea ce confirmă ascensiunea fulminantă a pieței de artă în ultimii ani”, susținreprezentanții casei de licitațiiArtmark
1. Constantin Brâncuși, «Madame L.R.», 29.000.000 de euro
Recordul absolut pentru o operă a românului a fost atins în urmă cu trei ani. La o licitație care a avut loc la Paris, un colecționar a dat 29 de milioane de euro pentru „Madame L.R.” (foto sus). Piesa, realizată între anii 1914-1917 și care făcea parte dintr-o colecție Yves Saint Laurent, fusese ținută aproape ascunsă până atunci.Acesta e, de fapt, și motivul pentru care a stârnit o curiozitate enormă, iar prețul a crescut amețitor. Într-un top zece al celor mai scumpe opere de artă din toate timpurile, Brâncuși este depășit doar de Giacometti, Modigliani și Matisse, devansând chiar și cea mai bine cotată lucrare a lui Picasso.
2. Victor Brauner, «Cazul straniu al domnului K», 700.000 de euro
Victor Brauner s-a născut în Piatra Neamț, dar a trăit o bună perioadă în Franța, la Paris.E cel mai bine cotat pictor român în lume.Trei dintre lucrările lui au depășit 500.000 de euro la licitațiile din New York și Paris, iar alte cinci au trecut de 300.000, însă recordul a fost atins cu lucrarea „Cazul straniu al domnului K”, adjudecată pentru 700.000 €.
3. Demeter Chipăruş, «LesGirls», 590.240 de euro
Demeter Chipăruş a fost unul dintre cei mai cunoscuți sculptori ai perioadei ArtDeco.Cele mai importante lucrări ale sale înfățișează dansatoare exotice și balerine.Artistul s-a născut în 1886, în România, însă a plecat în Franța înainte de Primul Război Mondial.Cea mai scumpă operă a sa, „LesGirls”, s-a vândut, la New York, cu 590.240 de euro.
4. Reuven Rubin, «Copaci bătrâni de sicomor», 332.592 de euro
Născut la Galați, Reuven Rubin a devenit unul dintre cei mai valoroși artiști în Israel, cu un record personal de 332.592 de euro. Suma a fost plătită de un colecționar la o licitație din Tel Aviv, pentru lucrarea „Copaci bătrâni de sicomor”. Reuven a fost ministru al statului Israel în România, cu misiunea de a îndupleca autoritățile noastre să accepte emigrarea evreilor.
5. Nicolae Tonitza, «În iatac», 290.000 de euro
Lucrările lui Nicolae Tonitza, considerat în anii ’30 cel mai mare pictor în viață, au reapărut pe piața de artă după 1990 cu peisaje și pânze inspirate de prizonieratul său în Bulgaria, dar mai ales portrete de copii. Prețul mediu pentru picturile lui Tonitza era în anul 1995 de aproximativ 10.000 de euro pentru un tablou, iar această „limită” s-a menținut până în anul 2004.Ulterior, prețurile operelor sale au început să „sară”, cea mai mare sumă fiind plătită de un colecționar în 2009 pentru un tablou semnat Tonitza, la o licitațieArtmark pentru nudul „În iatac”: 290.000 de euro. E cea mai mare sumă tranzacționată vreodată pe piața de artă din România.
6. Nicolae Grigorescu, «Țărăncuță odihnindu-se», 270.000 de euro
În ultimii ani, picturile lui Nicolae Grigorescu s-au vândut la licitațiile din Capitală cu sute de mii de euro. Recordul de autor a fost atins cu „Țărăncuță odihnindu-se”, pentru care cineva a plătit 270.000 de euro.
7. Saul Steinberg, «Vedere asupra lumii de pe NinthAvenue», 179.890 de euro
Desenatorul și graficianul american de origine română Saul Steinberg este cunoscut mai ales datorită operelor sale publicate în „The New Yorker”. Tabloul „Vedere asupra lumii de pe NinthAvenue” s-a vândut la o licitație a casei Christie’s din New York, în 1993, cu 179.890 de euro.
8. Camil Ressu, «Aişe», 160.000 de euro
Nudul „Aișe” al lui Camil Ressu, care făcea parte dintr-o celebră colecție interbelică, a fost adjudecat, în 2009, la o licitație pentru un preț record la acea vreme obținut vreodată la un eveniment public din România: 160.000 de euro.
9. Ștefan Luchian, «Flori de primăvară», 155.000 de euro
Cele mai multe lucrări ale lui Ștefan Luchian ilustrează personaje feminine pline de grație, în portrete și nuduri, însă cea mai valoroasă pictură a lui înfățișează natură moartă.Astfel, tabloul „Flori de primăvară” al discipolului lui Nicolae Grigorescu a fost vândut anul trecut cu suma-record de 155.000 de euro.
10. Adrian Ghenie, «Dr. Mengele 2», 140.476 de euro
Lucrarea „Dr. Mengele 2” a pictorului Adrian Ghenie a fost vândută, acum zece zile, cu o sumă de patru ori mai mare decât valoarea estimată, ajungând la 140.746 de euro.Rezultatul obținut la licitația de la Londra, Marea Britanie, confirmă poziția artistului pe lista celor mai căutați 50 de artiști contemporani.
«Micuța Picasso» a strâns milioane de dolari din pictură
Cunoscută drept „micuța Picasso”, Alexandra Nechita a ajuns o superbă tânără de 28 de ani, cu milioane de dolari în conturi „adunate” din pictură. A devenit faimoasă datorită operelor ei încă de la vârsta de doi ani, iar la opt avea deja prima expoziție în Los Angeles.Fostul „copil-minune” experimentează în prezent sculptura în bronz și sticlă.
Ioan Nemțoi a transformat un hotel în galerie de artă
Ioan Nemțoi e cunoscut la nivel internațional drept un „Brâncuși al sticlei”. Și-a expus lucrările la Vatican sau alături de prestigioasa tehnologie McLaren, iar președinții României își aleg din galeriile sale cadourile pentru vizitele delegațiilor oficiale. Nemțoi a decorat în centrul Vienei un întreg hotel, pe care l-a transformat într-o galerie de artă.

%d bloggers like this: