PREGĂTIȚI PENTRU O VACANȚĂ ÎN SIGURANȚĂ

Pe parcursul acestui an școlar, desfășurat în context pandemic, polițiștii au fost alături de elevi, atât prin activități educativ-preventive, cât și prin măsuri care au vizat creșterea gradului de siguranță în unitățile de învățământ și în proximitatea acestora. Împreună cu jandarmi, polițiști de frontieră și reprezentanți ai Agenției Naționale împotriva Traficului de Persoane, polițiștii s-au aflat printre elevi sau au participat la orele on-line pentru a crește nivelul de pregătire antivictimală și antiinfracțională, dezbătând împreună subiecte de interes pentru fiecare categorie de vârstă. Înainte de a le dori ”VACANȚĂ PLĂCUTĂ!”, polițiștii reamintesc elevilor să pună în bagajul pentru o vară în siguranță și recomandările pentru reducerea riscului de victimizare:
 Nu încurajaţi violenţa sau injuriile. Acestea sunt cauze care duc la declanşarea unor conflicte ce pot degenera în violenţe. Un limbaj controlat, fără jigniri, previne adesea escaladarea conflictelor.
 În excursii sau drumeții, nu vă îndepărtați de grup și de adulții care vă însoțesc.
 Nimeni nu are dreptul să intervină în spațiul vostru intim, dacă nu vă doriți acest lucru. Vă puteți seta propriile limite.
 Evitaţi discuţiile contradictorii cu persoane necunoscute sau în stare de ebrietate; de asemenea, ocoliţi grupurile care manifestă un comportament agresiv.
 Nu uitați că nu tot ceea ce vedeți sau citiți pe Internet este adevărat.
 Nu oferiți persoanelor întâlnite pe Internet informaţii personale sau despre familia voastră.
 Dacă vreți să vă întâlniți cu o persoană pe care ați cunoscut-o pe Internet, vorbiți înainte cu părinţii despre asta; oamenii pot fi foarte diferiţi de ceea ce au pretins că sunt pe Internet şi astfel vă puteți expune unor pericole reale.

%d bloggers like this: