FESTIVALUL FILMULUI FRANCEZ LA TIMIȘOARA

FESTIVALUL FILMULUI FRANCEZ LA TIMIȘOARA
Proiecții în interior, în aer liber și online,
1-4 iulie 2021
Festivalul Filmului Francez (FFF) din România celebrează 25 de ani de existenţă cu o ediţie aniversară, de vară, care va avea loc între 1 şi 11 iulie, în 12 oraşe din ţară: Bucureşti, Cluj-Napoca, Iaşi, Timişoara, Arad, Brașov, Brăila, Constanța, Sfântu Gheorghe, Sibiu, Suceava şi Târgu Mureş.
La Timișoara, publicul este invitat la filme din 1 până în 4 iulie, atât în interior, în Aula Magna a Universității de Vest, în timpul zilei, cât și în aer liber, în grădina Institutului Francez, după lăsarea serii. Proiecţiile cu prezență fizică se vor desfășura cu respectarea normelor sanitare care să garanteze siguranţa spectatorilor. Pentru prima dată în istoria festivalului, vor avea loc și proiecții online.
Ecuaţia care stă la baza selecţiei de filme a acestei ediții este 25 = 5 x 5. Este vorba despre 5 secţiuni cu câte 5 filme fiecare, pentru a marca 25 de ediţii ale celui mai longeviv festival din România dedicat unei cinematografii naţionale, organizat de Institutul Francez din România alături de partenerii săi.
Secţiunea clasică Panorama filmelor anului, dedicată marilor succese recente ale cinematografiei franceze, recompensate în festivaluri sau plebiscitate de public, este plasată în acest an de sărbătoare sub semnul comediei! Cu un film de umor se va deschide pe 1 iulie festivalul atât la Timișoara, cât și în alte orașe din țară. Este vorba despre Adieu les cons/ Adio proștilor de Albert Dupontel, marele câştigător la Premiile César ale industriei franceze de film în 2021, cu 7 trofee. Tot din Panorama filmelor anului face parte și Antoinette dans les Cévennes/ Antoinette, un iubi și un măgar de de Caroline Vignal, un alt film recompensat la Premiile César 2021 cu trofeul pentru pentru cea mai bună actriță într-un rol principal (Laure Calamy). Un triomphe/ Succes de public este o altă comedie de excepție pe care cinefilii timișoreni vor avea ocazia să o vadă. Filmul a fost desemnat „Comedia Anului” la European Film Awards 2020. Pentru că numărul şi calitatea marilor producţii franceze din ultimul an sunt remarcabile, făcând misiunea selecţionerilor una dificilă, comediilor din cadrul acestei secţiuni li se adăugă și o dramă, semnată de celebrul François Ozon – Eté 85/ Vara lui 85.
Festivalul Filmului Francez şi-a propus, încă de la primele ediţii, să pună în lumină vocile noi ale cinematografiei franceze. Competiţia Tinerilor Talente – Lungmetraj conţine cinci titluri de debut care s-au impus în circuitul festivalier internaţional al ultimului an şi care vor concura pentru Premiul Publicului. Spectatorii vor putea vota după vizionarea din cinematografe, dar şi online, filmele din competiţie putând fi accesate din toată ţara pe platforma Eventbook între 5 şi 9 iulie.
Carte Blanche pentru 5 cineaşti români este una dintre secțiunile inedite ale acestei ediții aniversare. Pentru a celebra legăturile profunde care unesc cinematografia franceză de cea română, Adina Pintilie, Radu Jude, Cristian Mungiu, Corneliu Porumboiu şi Cristi Puiu ne fac onoarea de a propune şi de a introduce în faţa publicului câte un film francez care i-a impresionat sau i-a inspirat în mod deosebit. Din această selecție, organizatorii propun publicului din Timișoara pelicula Holy Motors a lui Leos Carax, alegerea regizoarei Adina Pintilie.
Cu a cincea şi ultima secțiune, retrospectiva online Le Meilleur du Festival du film français, Festivalul își onorează lunga istorie şi propune spectatorilor să (re)vadă 5 filme din ediţiile sale anterioare, care au marcat debutul unor regizoare şi regizori ce s-au impus între timp ca nume inconturnabile: Rebecca Zlotowsky cu Grand Central, Agnès Jaoui cu Le Goût des autres, Céline Sciamma cu Naissance des pieuvres… Aceste filme au fost disponibile online începând cu 30 aprilie şi vizibile de pe întreg teritoriul României pe platforma Elvire Chez Vous, timp de 24 de ore fiecare. Ultimul aperitiv înainte de începutul marelui bufet cu filme franceze din cadrul Festivalului este pe 25 iunie de la ora 18.00: Les Deux Amis de Louis Garrel. Rezervările se pot face aici.
Clipul al celei de-a 25-a ediţii a Festivalului poate fi vizionat aici.
Toate filmele sunt în franceză, subtitrate în limba română.
Accesul va fi gratuit, numai pe bază de înscriere prealabilă. Formularele de înscriere vor fi disponibile în curând pe site-ul Institutului Francez.


Organizat de Institutul Francez din România – București, Cluj-Napoca, Iași, Timișoara
Prezentat de Orange
Parteneri: Groupama Asigurări, Carrefour România
Parteneri locali: Akwel, Everience, Smartwood
Coorganizator local: Universitatea de Vest din Timișoara
Parteneri media: TV5MONDE, RFI România, Radio Guerrilla, Films in Frame, Radio România Cultural, Radio România Internaţional, Observator cultural, LiterNet, Ziarul Metropolis, IQads, Literomania, Phoenix Media, Munteanu, Code Noir Style, Cultura la dubă
Proiecții online prin Eventbook

%d bloggers like this: