SENAT, Comunicat de presă

Senatorul Claudiu Târziu la Odessa: „Nu există ,limba moldovenească’, ci limba română!”
În cadrul unei întrevederi a delegației Comisiei pentru românii de pretutindeni a Senatului României cu Serhii Hrynevetskyi, șeful Administrației regionale de stat Odessa, care a avut loc vineri, 18 iunie 2021, senatorul Claudiu Târziu a vorbit despre problematica drepturilor și libertăților comunității românești autohtone.
„Am adresat mesajul nostru ferm în ceea ce privește necesitatea respectării – simetrice și oneste – a drepturilor și libertăților comunității românești autohtone, în temeiul unui dialog eficient și al respectului reciproc. Aceasta este chestiunea fundamentală care face proba sincerității în orice abordare bilaterală între Ucraina și România.
Cu riscul de a mă repeta, nu am solicitat decât ca minoritatea românească din Ucraina să beneficieze de aceleași facilități precum ucrainenii care trăiesc în țara noastră. România este un autentic model la nivel european în privința coexistenței pașnice a minorităților etnice.
Deși guvernatorul Odessei a menționat o cifră ridicol de mică, de doar 724 de etnici români care s-ar fi declarat astfel în cadrul ultimului recensământ (al cărui rezultat a fost dictat la presiunea puterii politice și a serviciului secret ucrainean), numărul fraților noștri care locuiesc în regiunea Odessa este, în realitate, de aproximativ 150.000! Românii și moldovenii constituie o singură comunitate și vorbesc un singur grai: cel ROMÂNESC. Este un fapt care trebuie recunoscut ca atare”. „Asumarea de către statul ucrainean, a minorității etnice românești, cu toate drepturile firești care ar decurge din acest statut, și recunoașterea oficială a limbii române – în locul celei inventate <moldovenești> – reprezintă condiții sine qua non pentru o relație corectă și proporțională București-Kiev”, a mai precizat senatorul Claudiu Târziu.
În ultima zi a vizitei oficiale efectuate în Ucraina, delegația parlamentară compusă din senatorul Claudiu Târziu, președintele Comisiei și senatorul Marius Humelnicu, membru al Comisiei, a vizitat în orașul Reni, lăcașul de cult în construcție cu hramul Sfântului Apostol Andrei cel Întâi Chemat și a discutat cu preoții Mihail Stegărescu și Anatol Curtev despre problemele grave cu care se confruntă cei doi în legătură cu tratamentul la care sunt supuși de autoritățile ucrainene, precum și de nevoile imediate ale numeroasei comunități românești din oraș. Au fost discutate inclusiv problemele pe care părintele Mihai Stegărescu le are cu Departamentul pentru Românii de Pretutindeni în demersurile sale de a construi lăcașuri de cult pentru românii din Sudul Basarabiei.

%d bloggers like this: