Evaluare Națională

Calendar Evaluarea Nationala 2021. Marti incep examenele cu proba scrisa la Limba romana
Calendarul examenului de Evaluare Nationala 2021 a fost publicat in Monitorul Oficial. Examenul de clasa a VIII-a va incepe marti, pe 22 iunie, potrivit Ordinului ministrului Educatiei nr. 5455 din 31 august 2020, publicat in Monitorul Oficial. Calendarul examenului arata ca elevii vor da probele scrise in saptamana 22-25 iunie 2021. Este pentru prima data in ultimii ani cand Evaluarea Nationala este pozitionata la finalul lunii, in penultima saptamana din iunie, scrie Edupedu.ro.
Calendar Evaluarea Nationala 2021
07 – 11 iunie 2021 Inscrierea la evaluarea nationala
11 iunie 2021 Incheierea cursurilor pentru elevii de clasa a VIII-a
22 iunie 2021 Limba si literatura romana – proba scrisa
24 iunie 2021 Matematica – proba scrisa
25 iunie 2021 Limba si literatura materna – proba scrisa
29 iunie 2021 Afisarea rezultatelor inaintea contestatiilor (pana la ora 14:00)
29 iunie 2021 (ora 16:00 – ora 19:00) – 30 iunie 2021 (ora 8:00 – ora 12:00) Depunerea contestatiilor
30 iunie – 4 iulie 2021 Solutionarea contestatiilor
4 iulie 2021 Afisarea rezultatelor finale dupa solutionarea contestatiilor
Evaluarea Nationala va fi sustinuta anul viitor de prima generatie care facut clasa pregatitoare si care a invatat dupa un curriculum nou.
Regulile stricte pentru elevi la Evaluarea Nationala 2021. Ce pasi trebuie sa urmeze dupa ce intra in sala de examen
A inceput numaratoarea inversa pana la Evaluarea Nationala 2021. Elevii care au terminat scoala gimnaziala urmeaza sa sustina examenul la Limba si Literatura Romana marti, 22 iunie, iar la Matematica joi, 24 iunie. Copiii trebuie sa respecte un set de reguli privind organizarea si desfasurarea probelor, cu atat mai mult in contextul epidemiologic. In plus, acestia trebuie sa urmeze mai multe reguli dupa ce ajung in sala de examen. Anumite erori pot duce la anularea lucrarii, iar proba se mai poate sustine abia la toamna. Accesul candidatilor in sali este permis in intervalul orar 08:00 – 08:30, iar examenul incepe la ora 09:00. Timpul pe care il au la dispozitie elevii este de 120 de minute pentru fiecare proba. Candidatii pot sa paraseasca sala de examen cel mai devreme dupa o ora de la inceperea probei, in cazul in care au terminat. In cazuri exceptionale, timpul de lucru se poate prelungi cu pana la doua ore daca candidatii au facut in prealabil o solicitare catre Comisia Judeteana de Organizare a Evaluarii Nationale. Se aplica in cazul elevilor cu deficiente de vedere, de auz, sau cu tulburari de neurodezvoltare. Elevii nu au voie sa aduca in sala de examen obiecte personale (manuale, dictionare, notite, ciorne, rezumate, telefoane mobile, calculatoare, ghiozdane, rucsacuri, genti, etc).
Ce se intampla dupa ce elevii ajung in sala de examen
1. Candidatii sunt plasati in locul destinat, cate unul in banca, in ordine alfabetica. 2. Candidatii prezinta buletinul si li se explica modul de desfasurare a probei in intervalul 08:30 – 09:00. 3. Candidatii primesc brosurile cu subiectele si hartie stampilata pe post de ciorna incepand cu 09:00. 4. Candidatii primesc subiectele sub forma de brosura, pe care rezolva cerintele. Pot sa ceara pagini suplimentare daca au nevoie. Brosura se preda la finalul probei. 5. Elevii rezolva cerintele folosind cerneala sau pasta de culoare albastra. Pot folosi creion negru doar pentru executarea schemelor si a desenelor. La Matematica pot sa foloseasca instrumente de desen, dar se interzice utilizarea mijloacelor de calcul.
Cum se corecteaza raspunsurile gresite
• La Limba si Literatura Romana, un raspuns completat in casuta poate fi corectat prin taierea cu o linie orizontala a literei scrise in casuta si scrierea in dreapta casutei a literei asociate raspunsului considerat corect. La Limba si Literatura Romana, un raspuns care consta in marcarea cu X a unei optiuni poate fi considerat corect prin taierea cu o linie orizontala a marcajului X si marcarea cu X a raspunsului considerat corect. La Limba Romana sunt permise sublinierile pe text cu creion sau stilou/pix de culoare albastra, iar in cazul exercitiilor care vizeaza sintaxa frazei, nu se considera semn particular delimitarea propozitiilor in fraza. La Matematica, un raspuns de la Subiectele I sau II poate fi corectat prin taierea cu o linie orizontala si incercuirea altui raspuns considerat corect. La figurile de la proba de Matematica sunt permise marcajele pe figura si completarea figurilor cu creion negru sau stilou/pix de culoare albastra. La Matematica este permisa realizarea unor figuri geometrice in spatiul pus la dispozitie pentru rezolvarea problemelor cu creion negru sau stilou/pix de culoare albastra.
Conditiile de siguranta epidemiologica
In centrele de examen vor exista echipamente si materiale de protectie (dezinfectant de maini, masti). Pe coridoare o sa fie semnalizate sensurile corespunzatoare de deplasare, intrarile si iesirile. Spatiile intens circulate o sa fie dezinfectate frecvent. In salile de clasa va exista o distanta de un metru intre candidati. Fiecare persoana care intra in scoala va primi cate o masca. Colectarea mastilor purtate se va face in locuri special amenajate si semnalizate. Este interzis schimbul de obiecte personale. Centrele de examen vor beneficia de asistenta medicala.
Evaluare Nationala 2021. Cele 6 reguli de aur pentru o nota mare
Evaluarea Nationala 2021 incepe cu prima proba la Limba si Literatura Romana, marti, 22 iunie, urmand cea la Matematica joi, 24 iunie. Ministerul Educatiei a transmis elevilor o serie de sfaturi care sa ii ajute sa se apropie cat mai mult de punctaje maxime. Cele 6 reguli de aur la Evaluarea Nationala 2021 1. Asigura-te ca ai la tine: Actul de identitate, Sitlou/pix de culoare albastra, Guma de sters, Rigla, Apa, Servetele 2. Cand primesti brosura, citeste subiectele pentru a te familiariza cu ele, apoi citeste din nou, in intregime, toate subiectele. Foloseste cel putin cinci minute pentru a te obisnui cu cerintele. 3. Identifica tipul de cerinte specific fiecarui subiect si concentreaza-te sa intelegi fiecare enunt. Alege sa incepi cu subiectul pe care-l stapanesti cel mai bine si elaboreaza un plan schematic de rezvolvare pentru acesta in minte sau pe ciorna. 4. Repartizeaza pe ciorna timpul pentru fiecare subiect. Incadreaza-te in timpul pe care ti l-ai propus, pastrand totusi suficient pentru a citi si corecta la final, daca este cazul. 5. Daca crezi ca exista riscul sa depasesti durata de timp alocata subiectului la care lucrezi, este mai bine sa inchei fraza si sa continui cu un alt subiect. 6. Rezerva un interval de 10-15 minute la final pentru citirea si verificarea intregii lucrari.
Subiectele la Romana de la Evaluarea Nationala 2021
Peste 131.000 de elevi participa marti, 22 iunie, la proba de Limba si Literatura Romana in cadrul examenului de la Evaluarea Nationala 2021. Examenul de Limba si Literatura Romana a inceput la ora 9.00. Primii elevi au iesit din examen, iar profesorii au dezvaluit varianta de subiecte la Limba Romana pe care au primit-o elevii in cadrul testului de capacitate. Elevii au avut de citit doua texte: Unul, intitulat “Pantera neagra”, a fost scris de Sorin Titel. Celalalt, un editorial scris de Stela Giurgeanu, intitulat “Falsa generozitate” si publicat in Dilema Veche. In baza celor doua lecturi, candidatii au avut de rezolvat mai multe cerinte, potrivit documentului de mai jos:
Evaluarea Nationala 2021. Cat de grele au fost subiectele la Limba Romana. Cerinta care i-a pus in dificultate pe copii
Peste 130.000 de elevi din toata tara au sustinut, marti, prima proba la Evaluarea Nationala. Subiectele pe care le-au primit la Limba romana au avut un grad de dificultate mediu, sustine Doina Popescu, profesoara de limba romana la Colegiul National Tudor Vianu din Capitala. “Copiii, daca au fost pregatiti pe testele de antrenament, s-au descurcat foarte bine. Dupa mine, este foarte bine cum au gandit anul acesta examenul. Spre deosebire de anul trecut cand copiii trebuiau sa invete niste lucruri, mecanic, anul acesta trebuiau sa recunoasca cuvintele cheie din intrebare. Tot secretul aici consta. Fiecare intrebare are niste cuvinte cheie. Elevul, daca nu este un analfabet functional ci un lector constient, recunoaste cuvantul cheie si stie ce trebuie sa raspunda. Dupa parerea mea se vor descurca bine”, a declarat pentru Ziare.com profesoara Doina Popescu. Potrivit acesteia, cei care vor avea probleme la proba de Limba romana de la Evaluarea Nationala 2021 sunt cei care nu au fost obisnuiti sa lucreze la clasa pe testele de antrenament puse la dispozitie de Ministerul Educatiei. “Cine a lucrat la clasa cu copiii pe aceste teste si pe aceste modele si s-a adaptat noii programe pentru ca si terminologia s-a schimbat un pic, nu va avea probleme. Cei care nu se vor descurca, cu siguranta nu au facut mare lucru la scoala. Din momentul in care i-am chemat la scoala, in fiecare saptamana am lucrat pe testele acestea, ca ei sa constientizeze cum se fac aceste teste. In general, copiii au venit la scoala si au avut destul timp ca sa se obisnuiasca”, a completat profesoara de limba romana. Subiectul cel mai dificil pe care l-au primit absolventii de clasa a VIII-a la examen il reprezinta asocierea cu alta opera literara. “Acolo ei trebuie sa sesizeze care este tema in textul la prima vedere si sa se gandeasca, din ce cunosc ei, care tema s-ar potrivi cu o opera citita. Or, copiii din ziua de azi citesc foarte putin”, a mai spus Doina Popescu. Dascalul sustine ca anul trecut subiectele nu au fost prea grele insa copiilor li se cerea, de fapt, sa invete mecanic. “Aceste intrebari, din acest an, vizeaza spiritul de observatie al copilului. Asta e marea greutate a acelor examene: daca copilul a fost sau nu obisnuit cu aceste teste si daca i s-a atras atentia sau nu asupra cuvintelor cheie. Se desfiinteaza invatatul mecanic si analfabetismul disfunctional”, a punctat profesoara de la Colegiul National Tudor Vianu, adaugand ca elevii au avut suficient timp la dispozitie pentru rezolvarea subiectelor.
“Sunt convinsa ca au avut timp sa si reciteasca teza si sa corecteze din punct de vedere al punctuatiei”, a conchis profesoara.
Calendar Evaluarea Nationala 2021
07 – 11 iunie 2021 Inscrierea la evaluarea nationala
11 iunie 2021 Incheierea cursurilor pentru elevii de clasa a VIII-a
22 iunie 2021 Limba si literatura romana – proba scrisa
24 iunie 2021 Matematica – proba scrisa
25 iunie 2021 Limba si literatura materna – proba scrisa
29 iunie 2021 Afisarea rezultatelor inaintea contestatiilor (pana la ora 14:00)
29 iunie 2021 (ora 16:00 – ora 19:00) – 30 iunie 2021 (ora 8:00 – ora 12:00) Depunerea contestatiilor
30 iunie – 4 iulie 2021 Solutionarea contestatiilor
4 iulie 2021 Afisarea rezultatelor finale dupa solutionarea contestatiilor
Cum se rezolvau corect subiectele la Romana de la Evaluarea Nationala
Cei peste 131.000 de elevi care au participat marti, 22 iunie, la proba de Limba si Literatura Romana din cadrul examenului de la Evaluarea Nationala 2021 au avut parte de “subiecte usoare”. Cel putin asta sustine profesoara de Romana Cristina Tunegaru. Examenul de Limba si Literatura Romana a inceput la ora 9.00 si s-a incheiat dupa doua ore. Timp suficient, spun profesorii de Romana, pentru a rezolva cu brio toate subiectele. Subiectul cel mai dificil pe care l-au primit absolventii de clasa a VIII-a la examen il reprezinta asocierea cu alta opera literara. Subiectele au fost facute publice, iar profesoara Cristina Tunegaru a publicat rezolvarea corecta a acestora, intr-o postare pe Youtube.

%d bloggers like this: