Comunicate de presă de la SENAT

SENAT, Comunicat de presă

Comisia pentru apărare, ordine publică şi siguranţă naţională, prezidată de senatorul Nicoleta Pauliuc, preşedintele Comisiei, a primit marți, 8 iunie a.c., o delegație de reprezentanți guvernamentali și ai mediului de afaceri care însoțește delegația oficială a Președintelui Statului Israel, aflat in vizită de stat în România.
În cadrul întrevederii au fost abordate teme ce ţin de cooperarea bilaterală româno-israeliană în domeniul apărării şi securității, sănătății, tehnologiei și know-how-ului. Preşedintele Comisiei pentru apărare, ordine publică şi siguranţă naţională a evocat prietenia istorică dintre Israelul și România, bazată pe încredere și durabilitate, statul evreu fiind cel mai apropiat aliat și partener strategic al României în Orientul Mijlociu. Domnia sa a pledat pentru creșterea și intensificarea cooperării bilaterale în domeniul de apărării și schimbului de tehnologie, apreciind progresele și rezultatele deosebite ale Israelului în domeniul tehnico-științific legat de apărare și securitate.
Senatorul Nicoleta Pauliuc a arătat că România a alocat și va continua să aloce 2% din PIB pentru apărare, în condițiile în care țara noastră urmărește înzestrarea corespunzătoare, cu tehnică de ultimă generație, a forțelor sale armate și de securitate, fapt prevăzut ca atare în Strategia Națională de Securitate și Carta Albă a Apărării.
Demnitarul român a subliniat interesul pentru creșterea și dezvoltarea relațiilor de colaborare în domeniul apărării, pe principii reciproc avantajoase, prin transfer de know-how și crearea de locuri de muncă în România, cu respectarea bunelor practici în domeniu. În acest context, domnia sa a explicat locul, rolul și activitatea comisiei pe care o conduce, aceea de a crea și aproba legi utile și eficiente care să ajute domeniul apărării și securității, precum și, ulterior, de urmărire a procesului și modului în care acestea sunt derulate și implementate.

SENAT, Comunicat de presă

Senatorul Angel Tîlvăr, președintele Comisiei pentru afaceri europene, l-a primit, marți, 8 iunie a.c., pe E.S. Todor Ivanov Churov, ambasadorul Republicii Bulgaria în România. În cadrul dialogului, președintele Comisiei pentru afaceri europene a exprimat aprecierea pentru nivelul relațiilor bilaterale dintre România și Republica Bulgaria, cele două țări împărtășind viziuni și obiective similare în cadrul formatelor de dialog european. Senatorul Angel Tîlvăr a subliniat importanța continuării procesului de extindere a UE, pentru consolidarea unității și solidarității în jurul proiectului european.
În context, a punctat mesajul pozitiv pe care politica de extindere îl transmite statelor candidate, esențial pentru stimularea proceselor de reformă internă și consolidarea stabilității în regiune.
De asemenea, a evidențiat contribuția cooperării bilaterale dintre state la o mai bună înțelegere a provocărilor regionale și la identificarea unor soluții viabile pentru progresul procesului de extindere a Uniunii Europene. În continuare, demnitarul român a evidențiat necesitatea consolidării cooperării economice și sectoriale dintre cele două țări vecine, prin valorificarea proiectelor transfrontaliere și a contactelor interumane, România fiind al doilea partener comercial al Bulgariei, din rândul ţărilor UE.
Cele două părți au salutat lansarea oficială a Conferinței privind viitorul Europei la data de 9 mai 2021 și au exprimat dorința de a aduce contribuții de substanță la dezbaterile care vor avea loc pe teme de interes pentru cetățenii europeni. Totodată, și-au exprimat interesul pentru Strategia de reformare a Spațiului Schengen, lansată de Comisia Europeană cu câteva zile în urmă, prin care se solicită Consiliului luarea măsurilor necesare astfel încât România, Republica Bulgaria și Republica Croația să devină membre ale spațiului fără controale la frontierele statelor membre, în baza evaluărilor pozitive pe care cele trei țări le-au primit.

%d bloggers like this: