IGNAZIO MONTIS – “de exemplu” – ediție bilingvă româno-italiană –

Am primit, am citit, am scris des/pre …

IGNAZIO MONTIS – “de exemplu”

                       – ediție bilingvă româno-italiană –

Mărturisesc faptul că, după zeci de recenzii pe care le-am prezentat în “Realitatea”, “am cam primit șah”: să fac o prezentare a unei lucrări care se numește “de exemplu”, scrisă de un autor italian, care trăiește în România, în coasta Galaților, IGNAZIO MONTIS, însurat cu o româncă, cea care l-a și adus la Dunărea de Jos- cât e de la Smârdan până la Gara Fluvială (mă rog, fostă!) – italian care s-a îndrăgostit de … BUDDHISM. De ce am scris mai sus că am cam primit șah”? Pentru că, după ce-am citit partea românească a cărții (partea doua fiind în italiana prietenului nostru Ignazio), am hotărât să redau doar „Introducere”-a care va fi explicită pentru ceea ce a scris autorul. Adică:

Urmărindu-l îndeaproape pe Daisaku Ikeda, am învățat că seriozitatea și profunzimea argumentelor nu exclud simplitatea cu care pot fi abordate. Din acest motiv, pentru a interacționa imediat, a capta atenția, curiozitatea și interesul persoanelor asupra principiilor de bază ale Buddhismului lui Nichiren Daishonin, pe care îl practic de mai bine de 30 de ani, fiind membru al Soka Gakkai, folosesc, adesea în timpul întâlnirilor-zadankai-să ne așezăm și să vorbim – ceea ce eu numesc “jocuri”.

Mi-aș dori să împărtășeșsc cu  voi aceste ‘’jocuri’’, fiind ajutat de prietena mea Delfy, care, asemenea mie, le utilizează și totodată, se bucură să le elaboreze în continuare.

Scopul acestei lucrări nu este abordarea și explicarea conceptelor fondatoare ale filosofiei Buddhiste, întrucât există suficientă literatură specializată. Temele Buddhiste sunt amintite și  menționate numai celor care le cunosc deja. Dorința este de a-i stimula, chiar cititorului, imaginația creativă individuală, dar și curajul de a exprima, astfel, încât întâlnirile zadankai să devină mai interesante, reamintind totuși că exemplele (hoben) în Buddhism nu înlocuiesc învățătura; odată ce sunt utilizate, trebuie să fie lăsate deoparte.

Invitația, pentru cei care nu încă, nu știu nimic despre Buddhism este să-și îngăduie a fi inspirați de curiozitatea de a participa, de câteva ori, la întâlnirile zadankai.

Căutați “de exemplu”, volum bilingv (română/italiană) scris de Ignazio Montis. Sigur, merită citit pentru a vă informa despre cum arată viața privită dintr-un alt punct de vedere. Mulțumesc, Ignazio Montis, pentru că mi-ai dat ocazia să te citesc!

                                                  Romică BĂLAN

%d bloggers like this: