Prefecții gălățeni între plus și minus

După 1990, o dată cu reînființarea Instituției Prefectului (inițial sub denumirea de primar!), 14 “ispravnici” au fost învestiți la Galați, iar durata ocupării fotoliului din strada Domnească nr. 56 a fost condiționată, mai ales, de schimbările politice. În ianuarie 1990, am asistat la instalarea în funcție a primului și, totodată, a celui mai longeviv prefect post-decembrist. Clujean de origine, Nicolae Beuran a rămas în funcție aproape șapte ani, “supraviețuind” tuturor guvernelor regimului Iliescu. Inginer constructor și economist, Beuran a decedat în 2018, la venerabila vârstă de 87 de ani.

Victoria CDR în alegerile parlamentare din 1996 a adus după sine și iminenta schimbare a prefecților. La Galați, inginerul navalist și binecunoscutul lider liberal Victor Paul Dobre (44 de ani, în 1996) a ocupat funcția de prefect aproape patru ani, retrăgându-se în septembrie 2000, pentru a candida în alegerile parlamentare. Interimatul fost asigurat de regretatul Leonard Fințescu, vreme de doar patru luni. Revenirea social-democraților la “butoanele” guvernării a propulsat un alt inginer navalist, Traian Mândru, în fotoliul de prefect al Galațiului. Timp de trei ani și jumătate, acesta a ocupat funcția de reprezentant al Guvernului în teritoriu, iar apoi a obținut un mandat de senator pe listele PSD. Traian Mândru ne-a părăsit, prematur, în 2012, la vârsta de 61 de ani.

La mijlocul anului 2004 și doar pentru șase luni, tânărul social-democrat, la acea dată, Marius Gerard Necula (40 de ani), fost subprefect, îl înlocuia pe Mândru. Succesul electoral al Alianței DA aduce în debutul anului 2005 în scaunul de prefect un alt liberal, ulterior democrat-liberal. Inginerul și antreprenorul Mihai Capră (atunci în vârstă de 53 de ani) a fost, la rândul său, un prefect de… cursă lungă, mai exact timp de trei ani și patru luni. În mai 2008, Capră a demisionat, invocând motive de sănătate, iar Guvernul Tăriceanu îl numește în funcție pe liberalul Gabriel Aurelian Panaitescu (50 de ani). Primul “descălecat” al lui Panaitescu în funcția de prefect a fost de doar nouă luni, pentru că în februarie 2009 este înlocuit de social-democratul Claudiu Brînzan (40 de ani).

Nici mandatul fostului jurnalist nu a fost unul de durată, pentru că, în octombrie același an, Guvernul Boc readuce în cel mai înalt scaun de la Prefectură un alt democrat-liberal. La 37 de ani pe atunci, Ionuț Cosmin Păun era cel mai tânăr prefect, iar mandatul acestuia acoperă doar aproape doi ani. În iulie 2011, oarecum surprinzător, un mai vârstnic pedelist (de această dată pe filiera PLD Stolojan), Paul Florea (57 de ani), îl înlocuiește pe Păun la conducerea instituției din strada Domnească.

Moțiunea de cenzură reușită împotriva Guvernului Ungureanu readuce apanajul numirii prefectului în tabăra PSD. De această dată, numirea a fost una neinspirată, pentru că juristul Emanoil Cătălin Bocăneanu (46 de ani, în mai 2012) a “reușit” să se umple de dosare penale și de condamnări pentru fapte de corupție, fiind acuzat inclusiv de tocmirea unui asasin pentru înlăturarea unui martor. Schimbarea sa în atare context nu a întârziat, iar social-democrații l-au învestit pe inginerul Dorin Otrocol în noiembrie 2013, la 59 de ani încă neîmpliniți. Tragedia de la Colectiv determină căderea Guvernului Ponta, iar cabinetul tehnocrat condus de Dacian Cioloș îl readuce în funcția de prefect pe Gabriel Panaitescu, în octombrie 2016. Al doilea mandat al acestuia este ceva mai lung, până în decembrie 2017, când este înlocuit, din nou, cu Dorin Otrocol. După alți doi ani, preluarea guvernării de către liberalii conduși de Ludovic Orban îl propulsează în funcția de prefect de Galați pe tânărul buzoian Gabriel Ioan Avrămescu (39 de ani, în decembrie 2019), moment care a coincis și cu ieșirea lui Otrocol la pensie. Confruntat și cu teribila pandemie de Covid-19, juristul Avrămescu “rezistă” doar până în octombrie 2020, atunci când se decide să candideze și câștigă un mandat de deputat la Buzău. De atunci, “frâiele” Instituției Prefectului au fost preluate de fostul comisar șef de poliție Eugen Hristache (53 de ani), ale cărui zile în funcția de prefect par a fi numărate, la început de primăvară 2021. Apoi, negocierile politice din actuala coaliție de guvernare au rezervat alianței USR PLUS dreptul de a numi noul prefect al județului. Surprinzător sau nu, în contextul politizării funcției de prefect conform noilor prevederi ale Codului administrativ, useriștii gălățeni au decis (re)învestirea lui Gabriel Panaitescu. Noul și vechiul prefect, Gabriel Aurelian Panaitescu, are o experienţă îndelungată în administraţia publică. Înainte de 2008 (când a fost numit pentru prima dată prefect de către PNL), a lucrat la Garda de Mediu Galaţi, unde a avut funcţia de comisar şef. El este de profesie inginer piscicol, dar a făcut un master în protecţia mediului, la Universitatea “Dunărea de Jos” din Galaţi, apoi mai multe cursuri de perfecţionare în administraţie. De altfel, Panaitescu deține și calitatea de inspector guvernamental și trebuie amintit că, în perioada 2012-2014, a fost subprefect al judeţului, în mandatul lui Emanoil Bocăneanu.

 

%d bloggers like this: