SENAT Comunicat de presă

Primirea de către Nicoleta Pauliuc, președinta Comisiei pentru apărare, a E.S.  Laurence Auer, ambasadorul Republicii Franceze în România – marți, 18 mai 2021

Președinta Comisiei pentru apărare, Nicoleta Pauliuc, a primit-o marți, 18 mai a.c., pe E.S.  Laurence Auer, ambasadorul Republicii Franceze în România. În cadrul dialogului, au fost abordate teme ce țin de cooperarea bilaterală româno-franceză în domeniul politicii externe, a apărării și securității internaționale. Părțile au convenit asupra necesității intensificării dialogului în plan politic și parlamentar româno-francez prin reluarea, cu prioritate, a dialogului parlamentar, atât la nivel de lucru, între grupurile de prietenie omoloage care funcționează în Parlamentele naționale, cât și la nivel politic, între președinții Camerelor legislative  din cele două state, imediat ce evoluțiile în ce privește pandemia de Covid-19 o vor permite. Senatoarea Pauliuc a reiterat importanța majoră pentru România a aderării la spațiul Schengen subliniind însemnătatea acesteia și pentru partenerii strategici ai României. Partea franceză a exprimat întreaga susținere în acest sens. De asemenea, un alt obiectiv prioritar, subliniat de senatoarea Pauliuc, se referă la menținerea în atenție a preocupărilor României legate de prezența NATO pe flancul estic, în special prin sporirea participării aliate în regiunea Mării Negre.  Părțile au convenit că dimensiunea economică a relației româno-franceze constituie o componentă esențială a cooperării bilaterale. În ciuda unor cifre-record înregistrate în 2019 în ce privește schimburile economice, aproximativ 9 miliarde de euro, există un potențial de creștere important care nu a fost exploatat pe parcursul anului 2020, pe fondul pandemiei de Covid-19. Acest potențial se referă la diversificarea schimburilor comerciale, atât la nivelul întreprinderilor mari, cât și la nivelul întreprinderilor mici și mijlocii.
De asemenea, părțile au căzut de acord asupra importanței fundamentale a susținerii obiectivului de a face UE un partener mai robust și mai activ în relația transatlantică.
Senatoarea Pauliuc a adresat felicitări pentru promovarea profesioniștilor francezi în poziții cheie în structurile europene, respectiv Agenția Frontex și Europol, accentuând importanța extremă a acestora pentru securitatea UE. Președinta Comisiei pentru apărare a adresat aprecieri cu privire la organizarea de activități comune in care polițiștii români patrulează în uniformă alături de polițiștii francezi în zone importante din Paris și a subliniat necesitatea întăririi acestui mod de cooperare și colaborare directă între structurile ambelor țări.

%d bloggers like this: