Desființarea SIIJ

Desființarea SIIJ în regim de urgență a fost stopată deocamdată de Comisia juridică din Senat, ieri senatorii PSD și AUR respingând categoric o astfel de procedură. Ei vor să aștepte decizia Comisiei de la Veneția.
Desființarea SIIJ îi dă bătăi de cap ministrului Justiției, Stelian Ion, care insistă asupra adoptării în regim de urgenţă. Instituția este ineficientă, zice el. Din 6 mii de dosare în lucru, nu s-a întocmit niciun rechizitoriu, a încercat el să-i convingă pe parlamentarii din Comisia Juridică să dea aviz pentru proiect. Parlamentarii PSD și AUR au anunțat din start că nu vor vota desființarea SIIJ în procedura de urgenţă. Ei vor să aștepte decizia Comisiei de la Veneția, care abia în iulie va formula un punct de vedere, astfel, până la desființare, implicit adoptarea proiectului în Senat, va mai trece ceva timp. În argumentația privind desființarea SIIJ, ministrul Justiției, Stelian Ion, spune că se bazează pe cifre. Secția Specială a avut peste 6.000 de cazuri în lucru şi doar 2 le-a trimis în instanţă. Dorește ca desființarea SIIJ să fie adoptată în procedură de urgență. Opiniile magistraților sunt diferite, astfel ministrul nu a reușit să capete sprijin politic. Stelian Ion mai spune că cetățenii trebuie să aibă încredere să se prezinte in fața justiției. Şi doar în legile justiției vor exista reglementări care privesc garanțiile.
Eficiența și desființarea SIIJ în viziunea PSD și AUR
PSD ține cu dinții de această secție specială, deși majoritatea magistraților, societatea civilă și partenerii noștri internaționali o vor desființată. Ba mai mult, îi dă înainte cu eficiența acestei SS. Ar fi de râs, dacă nu ar fi de plâns. Probabil că pentru PSD, SS a fost „eficientă” când a deschis un dosar care îi viza, acum doi ani și jumătate, pe prim-vicepreședintele Comisiei Europene de la acea vreme, Frans Timmermans, şi pe comisarul european Vera Jourova, pentru constituire de grup infracțional organizat, abuz în serviciu, fals intelectual, comunicare de informații false, pe motiv că Raportul MCV privind Justiția din România conținea date false. Sau poate că pentru PSD, SS a fost „eficientă” când a pus-o pe Laura Codruța Kovesi sub control judiciar, cu interdicția de a părăsi țara, în momentul în care aceasta își depusese candidatura la șefia Parchetului European. Alt exemplu de „eficiență” al SS: retragerea apelurilor în câteva dosare aflate în instanțe, un lucru neobișnuit pentru activitatea parchetelor, printre beneficiari aflându-se Tudor Chiuariu şi Sebastian Ghiță.
%d bloggers like this: