Ministrul Justitiei Stelian Ion a prezentat luni, 29 martie, principalele puncte ale proiectului de modificare a legilor Justitiei.

Printre viitoarele modificari se numara si durata mandatelor pentru functiile de conducere, eliminarea restrictiilor referitoare la libertatea de exprimare a magistratilor si alegerea membrilor CSM la nivel national, nu pe trepte.
Principalele declaratii ale lui Stelian Ion:

  •  greseala facuta in ultimii ani e ca s-a legiferat in functie de persoane. Nu ne-am uitat la persoane, ci la a gasi solutii echilibrate.
  • Una cele mai importante chestiuni este numirea procurorilor de rang inalt. Solutia e ca astfel de numiri sa nu mai fie controversate. Am conferit un rol mai important CSM, avizul CSM cel negativ are valoare de aviz conform.
  • Ministrul Justitiei inainteaza o propunere CSM. Daca avizul e negativ, procedura se intrerupe. Ministrul poate reveni cu alta propunere.
  • O chestiune foarte importanta tine de revocarea procurorilor de rang inalt. e important sa existe posibilitatea ca procurorul revocat sa se adreseze instantei.
  • Am crescut durata mandatelor pentru functiile de conducere. Un mandatde trei ani e foarte putin. Am considerat ca un mandat de patru ani e suficient.
  • Am eliminat restrictiile referitoare la libertatea de exprimare a magistratilor.
  • O modificare importanta la alegerea membrilor CSM: vor fi alesi pe viitor de toti magistratii la nivel national. Nu se vor mai face alegeri pe trepte. Vine in sprijinul cresterii reprezentativitatii membrilor CSM.

Stelian Ion a transmis vineri, 26 martie, propunerile de modificare si completare ale celor trei legi ale Justitiei catre Consiliul Superior al Magistraturii. Una dintre modificari vizeaza procedura de numire a procurorului general si procurorilor sefi ai DNA si DIICOT.

%d bloggers like this: