„Citadela naivilor” la Muzeul Etnografic al Moldovei din Iași

În perioada 25 martie – 11 aprilie 2021, la Palatul Culturii din Iaşi are loc o expoziţie inedită sugestiv intitulată „Citadela naivilor”, eveniment, inițiat de Muzeul Etnografic al Moldovei cu scopul de a pune în valoare lucrările de artă naivă și pe creatorii acestora.

Pentru început, această acțiune îl aduce în atenția publicului pe artistul Calistrat Robu, preşedintele Uniunii Creatorilor Profesionişti – Filiala Iaşi şi vicepreşedinte al Ligii Scriitorilor Români – Filiala Iaşi-Nord Est (LSRNE).

Vernisajul a avut loc joi, 25 martie 2021, iar realizările pictorului Calistrat Robu au fost prezentate de curatorul Victor Munteanu, care a reliefat aspecte, precum: „Este o expoziție plină de culoare și mister. Expoziția are loc în perioada când în popor se sărbătorește Buna Vestire, dar se spune că este vremea Cailor lui Sân’ Toader, cel care comunică cu lupii. Calistrat Robu are realizate multe expoziții personale și de grup iar lucrările acestuia se regăsesc în diferite colecții personale din țară și străinătate”.

Ioan H. Ciubotaru, surprindea în 1993, personalitatea artistului Calistrat Robu, astfel: „Deosebit de interesante sunt lucrările lui Calistrat Robu. Tablourile sale sunt elaborate îndelung, dintre ieșeni este singurul care își scrutează cu severitate această pasiune, muncește mult și caută cu îndârjire un drum care să fie numai al său. Obsesia temelor majore este de altfel o caracteristică esențială a picturii lui Calistrat Robu. Folclorul Țării Vrancei îi este mereu aproape de suflet și are înrâuriri benefice asupra creației sale originale”.

În cuvântul său, Calistrat Robu amintește de începuturile picturii sale. Artistul nu se crede naiv, ci empiric şi afirmă: „Mulțumesc din suflet celor care participă la acest vernisaj, având în vedere restricțiile impuse de reglemetările perioadei pe care o parcurgem. Vă invit să vizionaţi această expoziție, deoarece în fiecare tablou se află o poveste, un mister, ce trebuie dezlegat de fiecare în parte”.

La această manifestare au luat cuvântul scriitorii Ilie Serediuc și Corina Matei-Gherman, colegi ai expozantului din cadrul LSR – Filiala Iaşi-Nord Est.

La expoziția menționată a pictorului Calistrat Robu au participat și alţi iubitori de artă naivă din cadrul LSR şi UCP – Filiala Iaşi, precum Silvia Aboaice, Anastasia Gîrneață, Maria Lupu, Eugenia Nechita – care a oferit artistului o realizare proprie un tablou cu portretul acestuia. La eveniment i-au mai fost alături și Petrică Sîncu, Mihaela Berari, Mădălina Dorofte, Ionel Pintilii, fotoreporterii Dan Luca și Ioan Vârlan, elevi, profesori de la Universitatea de Arte „George Enescu” din Iași, dar şi un public iubitor de artă de bună calitate, cu toţii respectând cerinţele sanitare recomandate.

Evenimentul a fost înregistrat video de personalul specializat de la Muzeul Etnografic al Moldovei din Iaşi, pe al cărui site puteți vizualiza expoziția. De asemenea, evenimentul a fost în atenția mass-mediei locale care a relatat de la fața locului secvențe semnificative ale manifestării artistice, interviuri cu organizatori și participanți.

Pe larg acest act cultural va fi relatat în revista Nord-Est Cultural, publicație ce este editată sub egida Ligii Scriitorilor Români – Filiala Iași Nord-Est

Ionel Pintilii

 

%d bloggers like this: