De la Express Sud-Est :Berca de Buzău

Pentru zeci de ani, Berca a fost sinonim cu Vulcanii Noroioși, cârnații de Pleșcoi și petrolul. Comuna avea, în timpul comunismului, o industrie care „duduia“, la propriu, şi care polariza mii de localnici, dar şi foarte mulți angajați din comunele din jur.

Berca! Cu Vulcanii Noroioși în coastă, suprafețe fertile pe mii de hectare și un important drum național ce leagă comuna de misterioșii munți ai Buzăului și de vestul României, localitatea Berca este un tărâm cu un potențial uriaș, depășit doar de interesele, lipsa de viziune și de investiții din partea celor care au condus de 3 decenii aceste locuri. Berca avea industrie, dar a fost pusă pe butuci, „tancul“ tranziției trecând nemilos peste ea. Prima lovitură s-a produs odată cu ruinarea societății „Rubinul”, profilată pe prelucrarea sticlei. La vremea respectivă, au rămas fără locuri de muncă circa 1000 de localnici.

De la comuna pâclei şi a sticlei la comuna asistaților sociali

SC Foraj-Sonde Berca SA a fost una dintre puținele întreprinderi care făceau puțuri pentru prospectare sau exploatare și avea, în exclusivitate, după 1989, contracte cu SN Petrom. Astfel, chiar și după 1989, Foraj-Sonde Berca a avut o activitate intensă. De fapt, întreprinderea mergea foarte bine. Acum, după aproape treizeci de ani, artera în pantă, care duce către fostele birouri ale Schelei, arată ca după bombardament. Clădirile dărăpănate, fără uși și cu pereții năruiți, întregesc un peisaj simptomatic pentru întreaga industrie românească. Lichidarea SC Foraj-Sonde Berca, la începutul anilor 2000, a fost un tun pe cinste! Angajații, cărora nu li se mai plătiseră salariile de mai multe luni, au câștigat toate procesele intentate societății. Au angajat și un executor judecătoresc, dar Direcția Generala a Finanțelor Publice din Buzău, sub conducerea directorului Dan Morișcă, l-a îndepărtat pe executorul muncitorilor și a trecut la lichidarea silită. A vândut 18 instalații, de mare valoare la preț de fier vechi, deși executorul găsise oferte de 300.000 de dolari pe instalație. Dan Morișcă a fost cercetat de DNA, dar protejat de mafia care păstorește Buzăul a scăpat basma curată, în timp ce muncitorii au pierdut definitiv orice compensare bănească. Ca trase la xerox, la fel s-au întâmplat lucrurile și cu fabrica de sticlă „Rubinul”. Dărăpănate și ținute în spatele unor lacăte ruginite, fostele clădiri ale fabricii se degradează pe zi ce trece, oamenii nemaiamintindu-și decât faptul că, odată, aici „a fost bine” și cam atât.

Băncuțele de la capătul podului. Fostele mari proiecte

Berca este doar una dintre miile de biete comune românești pierdute în hățișurile economiei de piață și ale intereselor meschine de ciordit și de stat. Investițiile au ocolit-o mai bine de 26 de ani, banii pentru proiectele de dezvoltare pierzându-se indubitabil în buzunarele unor oameni de bine, iar Berca rămânând, spre dezamăgirea localnicilor, o biată comună care, deși odată aspirase la statutul de oraș, abia s-a târât prin noroaiele tranziției de toate felurile: tranziția către democrație, tranziția către mai bine, tranziția către orașul visat. În 26 ani nu s-a întâmplat absolut nimic în comuna Berca. Ce-i drept, clădirile s-au mai scorojit, iar bălăriile au crescut mai mari. În rest, oriunde întorceai capul totul era gri şi învechit. Pe tânărul primar al comunei Berca, Ionel Dobrița, l-am găsit relaxat. După ce a reușit să răstoarne regimul Marcu, un primar cu două mandate în fruntea comunei Berca și nimic în cartea de onoare a comunei, tânărul primar ales al comunei Berca, Ionel Dobrița, a reușit în numai patru ani să spulbere mitul de comună faliment al localității. Fără o viziune concretă asupra posibilităților de redresare economică și, implicit, fără proiecte de anvergură, foștii edili ai Bercăi ajunseseră să treacă la capitolul realizări pavelele din centrul comunei şi băncuțele de la capetele unor poduri din localitate. Acum are toate condițiile unui mic orășel: gaze, apă, canalizare. Ba mai mult, este singura din județ şi printre puținele din țară și Europa cu posibilități uriașe pentru dezvoltarea turismului, în zonă existând Vulcanii Noroioși, numai indiferența autorităților județene reușind să o tragă în jos. Tânărul primar a reușit să scoată griul din localitate și să îndulcească tristețea acestui loc. Se mândrește cu proiectele lui, ne povestește de ce lucrurile au mers tot mai prost după „rebranduirea” comunei Berca și de ce nici chiar lui nu i-au reușit anumite proiecte. „Casa de cultură este un eșec”, ne mărturisește. Apropierea de Vulcanii Noroioși, dar şi de orașul Buzău, face din Berca o localitate foarte atractivă pentru companii, iar primarul, Ionel Dobrița, a speculat acest lucru şi a demarat un proiect de amploare, contractul de execuție lucrări pentru cel mai mare și mai important proiect de care a beneficiat comuna Berca până acum: modernizarea rețelei de alimentare cu apă, extinderea și reabilitarea sistemului de canalizare și a stației de epurare din localitate.

„Marea asfaltare”, varianta Berca

De doi ani, comuna Berca este un vast șantier. S-a turnat covor asfaltic pe aproape toate străzile comunei, au fost amenajate și trasate parcări în zona centrală, au fost refăcute trotuarele, s-au realizat marcaje rutiere și s-a înlocuit conducta metalică de apă pe străzile unde situația o impunea. Sarcina nu a fost una deloc ușoară, ne spune primarul Dobrița, iar așteptările create și entuziasmul cetățenilor reprezintă o mare provocare pentru echipa de la Primărie.

Berca, localitatea cu foarte multe proiecte pentru 2021

Reabilitarea Casei de Cultură, asfaltarea străzilor, introducerea rețelei de canalizare, dar și o sală de sport care să se ridice la standarde europene sunt doar unele dintre proiectele vizate pentru următorii ani de tânărul primar.

Un proiect european în valoare de 21,26 milioane de lei va pune vechea cetate pe picioare

Schitul Berca va completa zestrea turistică a comunei buzoiene Berca. Un proiect european în valoare de 21,26 milioane de lei va completa lista obiectivelor turistice din Berca, schitul cetate de aici, ocrotit de Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil, intrând deja într-un program de restaurare. Așezământul datează din urmă cu 324 de ani, unele surse indicând existența unei biserici pe cel mai înalt deal din Berca chiar de la începutul anilor 1600. Documentele îi rețin însă ca ziditori pe stolnicul Mihalcea Cândescu împreună cu soția sa, Alexandrina Cantacuzino, și cu fiii lor, Șerban, Mihalcea și Moise.

Joseni, locul în care Berca se desparte de Europa

Ne îndreptăm către Vulcanii Noroioși, loc celebru în Europa, bolboroseala acestora dând locului un aer unic, parcă al unei alte planete. Până la Joseni, drumul curge lin, apoi dintr-o dată, ne reamintește unde suntem. La ieșirea din sat, Europa dispare cu totul, brusc și iremediabil. Suntem în România, județul Buzău, anul de grație douăzeci douăzeci… La ieșirea din Joseni, Europa dispare cu totul, brusc și iremediabil. De ani de zile, drumul județean 102 F este la linia de start al unei nemaipomenite asfaltări. Cineva, însă, un arbitru de sus de la CJ Buzău, a uitat să dea startul. Altfel, dacă cei de la Consiliul Județean Buzău își vor ține promisiunile – pe care, fie vorba între noi, le repetă obsesiv de o groază de ani – comuna Berca va reuși pe deplin să iasă din încremenirea sa în timp. Pentru că Ținutul Buzăului ar putea rivaliza cu orice destinație turistică de sfârșit de săptămână, cu condiția ca drumul județean 102 F să fie adus la standardele europene. Așa cum am mai spus, Vulcanii Noroioși sunt unici în Europa şi ar putea atrage vizitatori de peste tot, spre beneficiul localității. Iar dacă treceți prin Berca, bucurați-vă și de cârnații de Pleșcoi.

De-ale lui Gâgă

Altfel, am căutat în zadar să dăm de un localnic care să-l înjure – la propriu – pe primarul Ionel Dobrița, mai ales că în localitate nu sunt decât 15 familii care beneficiază de ajutorul social. Nu am găsit. Dobrița este iubit necondiționat de către localnici, laudele curgând pe bandă rulantă. Ne-am conformat și noi acestei opinii generale. Omul chiar este pus pe treabă!

În loc de epilog

Așadar, la plecarea din Berca, avem motive să împărtășim mândria primarului Ionel Dobrița: comuna a reușit să facă pasul la care facem referire în titlul reportajului. În altă ordine de idei, statisticile recente susțin o singură concluzie: aproape 40% din drumurile României (33.543 de km) sunt drumuri rurale pietruite sau din pământ – aceasta este una dintre concluziile datelor INS cu privire la situația căilor de transport românești în ultimii ani. Țara noastră fiind în continuare, cu sau fără noi orașe peste noapte, statul european cu cea mai mare populație în mediul rural. Iar Berca începe să se detașeze frumos de rural.

%d bloggers like this: